Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u BiH i odnosi u regionu.

Ambasador Velike Britanije informisao je dr Ivanića i o okvirnom programu Samita Berlinskog procesa, koji će biti održan u julu ove godine u Londonu.

U saopštenju koje smo dobili iz Ivanićevog kabineta, pak, ne stoji da li je Edvard Ferguson razjasniozbog čega nije poštovao odluke Ustavnog suda BiH, sjedeći pod neustavnim simbolima nepostojećih institucija. Bijela zastava sa plavim grbom i zlatnim ljiljanima, osim samovoljnog vješanja zastave sa grbom srpskog kralja Stefana Tvrtka Kotromanjića, da obilježava i da baštini sasvim drugu, protursku i islamističku tradiciju, ne obilježava ni jednu instituciju, a ni narod, unutar Državne zajednice BiH.

Kao što vidimo, vlasti u Republici Srpskoj su ekstremno pokorne tzv. Ustavnom sudu BiH, što se preliva i na nivo državne zajednice, pa u kadru današnje fotografije dana stoji smiješni, novokomponovani “amblem”. Izetbegović se više drži nezvaničnih, takoreći lično prefereabilnih simbola.

Ukoliko Bakir može u međunarodnim susretima držati grb i zastavu nečega što nigdje ne postoji kao institucija, zbog čega srpski član predsjedništva ne bi mogao u istim prilikama koristiti dvoglavog orla Nemanjića? U slučaju da je Bakir izvjesio obilježje svog naroda, tu nema ništa sporno. “Amblem” svakako nije obilježje srpskog naroda, već onih koji su ga napravili.

Podsjećamo da čak i tzv. Ustavni sud BiH svojevremeno nalazi da srpska trobojka nije uvredljiva za druga dva konstitutivna naroda, ali zastavu i grb koja danas nažalost simboliše ratnohuškačku vlast Alije Izetbegovića, njegov sin svejedno nesmetano upotrebljava.

Frontal.SRB uskoro očekuje odgovore od nadležnih za ova pitanja u okviru Državne zajednice BiH.

Frontal.rs