Stariji Sanjani ni danas ne mogu prežaliti ukidanje železnice u Sanskom Mostu, a u hronikama je ostalo zabeleženo kako se to dogodilo sada već daleke 1975. godine.

Nedavno se navršilo stotinu godina kako je izgrađena pruga u Sanskom Mostu, a jedan od onih koji čuvaju sećanje na iščezlu železnicu je Gane Ćomić (90).

Duže od četiri decenije životnog veka proveo je ovaj simpatični čovek radeći na železnici. Iako je već dugo u penziji, sa setom se priseća uskotračne pruge koja je povezivala Prijedor sa Sanskim Mostom, i dalje preko Sanice i Bravska sa Drvarom i Ličkom Kaldrmom.

Ćomić objašnjava kako je ova pruga, koju su izgradili Austrougari, najviše služila za eksploataciju drveta iz gustih šuma Grmeča.

– Pruga je postavljena 1914. godine i izgradila ju je austrijska firma ‘Štajnbajs’. Stari su pričali kako je posao bio dobro plaćen i da su pružne šine i pragovi dovlačeni konjskim zapregama i nakon toga montirani – kaže Gane.

Sa setom se priseća parnih lokomotiva koje je narod ovog kraja od milja nazvao “ćiro”.

Kaže kako je još kao mali zavoleo železnicu i sve u vezi s njom. Gane kaže kako je u početku radio kao pružni radnik, a nakon završetka Drugog svetskog rata i doškolovavanja obavljao je poslove kočničara, skretničara i otpravnika vozova.

Gane kaže kako su stari železničari bili izuzetno emotivno vezani za svoj posao. Uveren je kako bi se pruga trebala ponovo da izgradi i kaže kako je o tome pisao pisma na brojne adrese i nikad nije bilo odgovora na njih.

Gane Ćomić pozne godine života provodi u Prijedoru, gdje ima stan. Kaže kako je samac nakon što mu je pre dvije godine preminula supuga, a trojica sinova su odavno u inostranstvu.

Sanjani se dobro sećaju Ganeta koji je gotovo punu deceniju u posleratnom periodu živio u Sanskom Mostu, nastupao na audicijama pevača amatera, pa jedno vreme bio i tv zvezda. Kaže kako zbog godina ne dolazi toliko često u Sanski Most, a najviše slobodnog vremena provodi na železničkim kolodvorima u Prijedoru, ispraćajući i dočekujući vozove, koji su Ganetova večna ljubav.

EuroBlic