U Prijedoru je pet porodica iz kategorija izbjeglih i raseljenih lica i povratnika potpisalo ugovore o izgradnji i rekonstrukciji stambenih jednica sa predstavnicima Grada Prijedora i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

Riječ je o donatorskim sredstvima projekta stambenog zbrinjavanja, koja obezbjeđuju Grad Prijedor, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Minsistarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i o projektu koji se finansira kreditima Međunarodnog fonda za razvoj.

Milena Vujanić, iz Knina, prije 21 godinu s porodicom je izbjegla u Prijedor. Njena imovina u Hrvatskoj je porušena i nema gdje da se vrati. Selila se šest puta, a sada će njenoj porodici biti izgrađena kuća.

“Podstanar sam, sedam puta sam se selila. Radujem se što ću dobiti kuću. Nakon 21 godine selidbe, nova kuća stvarno puno znači u životu za mog sina, moju sestru i mene”, kaže Milena.

U okviru ovih projekata, stambeno će biti zbrinute četiri porodice iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica i jedna porodica povratnika. Vrijednost projekata je oko 200.000 maraka.

“Ove porodice će konačno imati objekte za život i to me izuzetno raduje, jer Grad Prijedor se zaista trudi da pomogne svim svojim stanovnicima bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze”, istakao je Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Za petnaestak dana počinje realizacija projekata, a izgradnja i rekonstrukacija stambenih jedinica trebalo bi da bude završena do kraja godine.

RTRS