Republika Srpska osudila je izjave predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Sifeta Podžića da pripadnici Oružanih snaga, koji su izašli na referendum u uniformi treba da budu kažnjeni.

Član Komsije Dušanka Majkić kaže da je to Podžićevo privatno mišljenja koje ne može da bude stav Komisije. Podžić smatra da bi o svemu trebalo da se izjasni Ministarstvo odbrane i da će, ne bude li tako, o tome raspravljati Komisija. U resornom ministrastvu kažu da nemaju nikakve veze sa ovim.

Predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Sifet Podžić smatra da su pripadnici Oružanih snaga, koji su izašli na referendum i glasali u uniformi prekršili Ustav BiH. Tvrdi da je to, prema Zakonu o odbrani, krivično djelo.

– Prekršen je zakon, jer član 11. Zakona o odbrani kaže da se ne može vojno lice koristi u političke svrhe, a ovo su političke svrhe. I po kodeksu koliko se ja sjećam, a mislim da se dobro sjećam, nije dozvoljeno glasati u uniformi – kaže Podžić.

Izjave Podžića su političke, kaže član Komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić. Smatra da Podžić istupa u svoje ime, i u skladu sa političkom galamom iz Sarajeva. Pita zašto tako nije bio kategoričan kad je u Srebrenici napadnut i zamalo ubijen srpski premijer Aleksandar Vučić.

– Ako je Podžić mislio da iznosi bilo kakav stav u vezi sa Komisijom za odbranu i bezbjednost, morao je da konsultuje ostale članove Komisije. Ovako, ovo je samo njegov privatni stav. Podžić, kao predsjedavajući Komisije, o ovom pitanju još nije pokrenuo ništa zvanično – kaže Majkićeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe ističe da je istorija puna pogrešnih sudskih odluka.

– To je njihova jurnjava, ja sam im predložio da pokažnjavaju sve i uhapse referendum. Nema države koja se mogla nasiljem napraviti. Istorija je puna odluka gdje su sudovi pogriješili – kaže Dodik.

Podžić poziva da reaguje Ministarstvo odbrane. Ministarka odbrane Marina Pendeš ne želi da komentariše izjave Podžića.

– To nema veze sa Ministarstvom odbrane. To pitajte gospodina Podžića – kaže ona.

Ako resorno ministarstvo ne bude razmatralo ovo pitanje, Podžić najavljuje da će o tome Komisija raspravljati 6. oktobra. Pojedini analitičari smatraju da Podžić ovakvim izjavama ugrožava bezbjednost svih građana BiH, ali i dovodi u pitanje opstanak Oružanih snaga.

RTRS