Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ovaj grad vodi računa o seoskim područjima, te da je izgradnja društvenih domova, gdje se organizuju okupljanja, najbolji način za povratak života u selo.
Nakon što je u Malom Palančištu posjetio lokaciju na kojoj se vrši rekonstrukcija stare škole, Pavić je naveo da je namjera da ovo bude višenamjenski objekat jer nema dovoljno djece da bi se tu mogla organizovati nastava.

pavic-dom-palanciste-2“To mislimo pretvoriti u dom koji bi koristili mještani Malog i Velikog Palančišta, Božića i Gornjih Orlovaca”, izjavio je novinarima Pavić.

Prema njegovim riječima, u objektu će biti napravljena i spomen-soba za borce stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te etno-soba sa eksponatima iz ovog kraja.

“Rekonstrukcija je koštala 187.000 KM, ali je vrijednost koju ovim dobijamo daleko veća i to se pokazalo u svim selima gdje smo do sada radili”, poručio je Pavić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Božići Stojan Banović rekao je da je objekat, koji se renovira, sagrađen 1924. godine, zapaljen 1941, a obnovljen 1946. godine.

On je dodao da od tada nije bilo većih ulaganja, a da se sada, potpunom rekonstrukcijom, dobija objekat u kojem će se mještani više sela moći okupljati i družiti, organizovati razne manifestacije i primati goste.

SRNA