Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević upozorio je da predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Sifet Podžić, porukama da mora biti kažnjen svaki pripadnik Oružanih snaga BiH koji je izašao na referendum o Danu Republike Srpske, vrši progon vojnika jednog naroda, čime ugrožava Oružane snage i bezbjednost u BiH.

“Izjava i političko djelovanje Izetbegovićevog generala Sifeta Podžića, koji danas obavlja dužnost političkog sekretara osobe bez čina u Armiji BiH, Željka Komšića, samo je izraz nastojanja sarajevske čaršije da se BiH uvede u rat”, smatra Galijašević.

On je napomenuo da se Podžić nije oglasio kada je terorista Enes Omeragić ubio dva nedužna vojnika kod Sarajeva, niti je reagovao kada je pripadnik Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, u tunelu Salakovac, bacio pirotehničko sredstvo pod vozilo načelnika štaba Zajedničke komande Oružanih snaga BiH generala Ante Јeleča, inače Hrvata.

“Podžić je svojom izjavom najavio odmazdu i progon vojnika Oružanih snaga BiH. Da li to treba da bude početak novog rata u ovoj zemlji, da počnemo, iz Sarajeva, progon vojnika jednog naroda”, navodi Galijašević.

Galijašević je u izjavi Srni istakao da to prevazilazi sve vrste pritisaka na Republiku Srpsku i ugrožava bezbjednost svih građana u BiH, dovodeći u pitanje opstanak Oružanih snaga.

“Šta bi bilo kada bi se Srbi povukli iz tih oružanih snaga, koje ne pripadaju vojnoj doktrini pakistanskih terorista i tajnih službi koje su obučavale Podžića”, zapitao je Galijašević i napomenuo da je Podžić prošao “teroristički kurs u Pakistanu u vojnom kampu u gradu Kveta”.

Galijašević je precizirao da je taj kurs prošlo ukupno 12 lica.

“Taj kurs vojno-obavještajne službe pohađali su i završili: kapetan Mahir Hamzić, nadkapetan Sifet Podžić, danas general, nadkapetan Nedžad Ajnadžić, danas general, majori Bajro Fejzić, Hajrudin Bejtić, Bego Durić, Šefik Drkenda, Zijad Kozić, Asim Šuvalić, danas general, majori Senad Hadžić i Izet Spahić, te pukovnik Fahrudin Agić”, tvrdi Galijašević.

On napominje da su svi oni napredovali i većina su generali jer su prošli kurs na istom mjestu na kome je obučavan Halid Šeik Muhamed, glavni organizator napada na SAD 11. septembra 2001. godine, koga su američke tajne službe uhapsile u Pakistanu u martu 2003. i koji se od 2006. godine nalazi u bazi Gvantanamo gdje mu se pred vojnom komisijom, daleko od javnosti, sudi za organizovanje ovog terorističkog napada.

“One Amerikance, koji tolerišu galamu i prijetnje ljudi koji su prolazili obuke u Pakistanu, treba da bude stid zbog njihovog odnosa prema žrtvama 11. septembra”, ističe Galijašević i pita šta će u ovom slučaju uraditi i “visoki i specijalni predstavnici u BiH”.

RTRS