Nakon što je lider SDS-a Mladen Bosić izjavio da je referendum uspio zahvaljujući opoziciji reagovala je stručna javnost.

Analitičari smatraju da opozicija ovakvim izjavama, pokušava pridobiti glasove birača i zato referendum predstavlja kao svoj uspjeh.

Podsjećaju da su upravo lideri tzv. Saveza za promjene bili najglasniji u osudama održavanja referenduma, a da su ga podržali samo iz straha da ih narod ne bi deklarisao kao one koji ne podržavaju vitalne nacionalne interese srpskog naroda.

Referendum su podržali svi politički subjekti iz Republike Srspke. 99,81 odsto građana jasno je reklo – 9. januar je Dan Republike. Ipak, i nakon svega lideru SDS-a Mladenu Bosiću ništa nije jasno.

– Šta sada? Imali smo referendum. Šta se dešava ako je to samo promjena Zakona, pa to se moglo uraditi i bez referenduma – kaže Bosić.

Bez referenduma se moglo, smatra Bosić, ali ne i bez podrške opozicije, za koju kaže da je spasila referendum. Ipak, na internet forumima građani imaju drugačije mišljenje.

“Јa sam SDS-ovac, nisam glasao radi Bosića, nego radi Republike Srpske.”, “Bez SDS i ostalih stranaka ne bi bilo ni referenduma, to je svakome jasno. Da ga je podržala samo jedna strana ne bi mogao proći i niko ga ne bi raspisivao.”, “Najveći broj onih koji nisu izašli na referendum je iz tzv. Saveza za promjene, a vi, lideri, izašli ste da glasate kako biste “maskirali” očigledni bojkot referenduma. Znamo mi na lokalnom nivou ko je izašao na referendum i ko, kojoj stranci pripada.”, neki su od komentara.

Postupci lidera opozicije ne iznenađuju analitičare. Kažu, svima je već poznata namjera opozicije, pa su, kako su ga nazivali Dodikov referendum, pokušali da iskoriste za prikupljanje glasova na predstojećim izoborima.

– Kada je vidio kakav je rezultat i kada je jasno da je dio glasača SZP-a glasao na Referendumu “ZA” onda sada pokušava da se “privuče” tim biračima, da iskoristi taj uspjeh referenduma za svoje potrebe i za potrebe SDS-a i SZP-a – kaže politički analitičar Rajko Vasić.

Politikolog Velizar Antić kaže da su sve političke partije u Republici Srpskoj morale da podrže referendum.

– Refrendum su morale da podrže sve srpske partije iz Republike Srpske jer da to nisu uradile bile bi predstavljene kao neke koje ne podržavaju zaista vitalne nacionalne interese i to ne bi bilo preporučeno kod glasača – kaže Antić.

Izjave potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića, poput onih za federalne medije da je njihov referendum 2. oktobar – pokazale su koliko je istinska podrška opozicije referendumu u Srpskoj. Analitičari smatraju da je njihova podrška fiktivna, jer kako kažu združene snage bošnjačkog Sarajeva i tzv. SZP – uvijek imaju za cilj srušiti SNSD i na taj način oslabiti Srpsku.

– SZP je bio na žaravici čitavo vrijeme jer se našao između naručenog probosanstva i vještačkog srpstva koji su morali da glume – kaže Vasić.

Јedini pravi pobjednik ovog referenduma jeste narod, poručuje stručna javnost. A kolika je zaista bila podrška političkih stranaka u zaštiti nacionalnih interesa građana Srpske pokazaće vrijeme. Prema nezvaničnim informacijama, referendum o Danu Republike bojkotovan je u čak 15 opština u Srpskoj.

RTRS