I tako… Izbori u Fudbalskom savezu Republike Srpske prođoše, pobjednici slave, oni drugu tuguju i… optužuju.

Advokat iz Gradiške Mile Kovačević (55) rezultatom 30:22, uz jedan nevažeći glas pobijedio je protivkandidata Petra Jelića (29), ali…

Bura se ne stišava.

Nakon izbora predsjednika FSRS Željko Dubravac, delegat PFS Banjaluka je tražio da izađe za govornicu, na šta mu je pozitivno odgovoreno:

-Prije svega želim da Vam čestitam na izboru za predsjednika FSRS i poželim sve najbolje u daljem radu, sve osim glasanja i izbora na ovoj Skupštini je neregularno. Samo je glasanje i izbor predsjednika regularan – rekao je Dubravac koji je u ime baze PFS Banjaluka nadgledao izborni proces.

Međutim, po izlasku ispred Banskog dvora, nakon što je napustio Skupštinu FSRS i tako svoju bazu ošteti za jedan glas, Dubravac se „otvorio“:

-Prvi put u svojoj karijeri prisustvovao sam jednoj Skupštini gdje je pripremljen potpuni izborni inžinjering. Od početka otvaranja sjednice Skupštine nije se poštovao Statut i poslovnik FSRS, delegati nisu imali na uvid te dokumente. Ni jedan od delegata nije imao saznanja šta piše u poslovniku, odnonsno Statutu. Jedini koji je to imao bio je Kovačević, koji je predsjedavao današnjom sjednicom. Sam izborni proces je potpuna prevara i inžinjering. Kovačević je svojevoljno predložio Kandidacionu komisiju od tri člana, koja je presudila krajnji rezultat glasanja. Nije data prilika niti mogućnost drugim delegatima, kao ni protivkandidatu gospodinu Jeliću da u tri člana kandidacione komisije predloži osobe koji se ne slažu sa stavovima Kovačevića.

Petar Jelić je dostojanstveno čestitao Mili Kovačeviću i takođe napustio zasjedanje u Banskom dvoru.

-Zvanično je bilo 53 delegata. Dva kandidata koja su podržavala moju kandidaturu odstranjena su na samoj sjednici, a bio je pokušaj da se odstrani još jedan delegat zbog navodnog vrijeđanja i psovanja. Čestitao bih gospodinu Kovačeviću na izboru, delegati su tako odlučili. Naravno, postoji razočarenje jer pojedinci nisu ispoštovali dogovore, ali to ide njima na čast. Meni je obraz čist i uzdignute glave napuštam Skupštinu.

Mile Kovačević novi-stari predsjednik FSRS nije se mnogo osvrtao na optužbe:

-Najprije bih se zahvalio na čestitkama. Odbacio bih sve optužbe, po meni je sve bilo regularno. Onaj ko izgubi ima pravo da se žali i da bude nezadovoljan. FS Republike Srpske pokazao je danas, pa i u glasanju, da funkcioniše po najvišim evropskim i svjetskim standardima. Glasanje je provedeno na način kako ni u jednoj oblasti života na ovim prostorima nije zabilježeno, što je potvrdio is am delegate Željko Dubravaca – rekao je Kovačević.

Potom je reizabrani predsjednik FS Republike Srpske rekao i ovo:

-Eto, pojedinci tvrde da su sa Skupštine isključena dva delegate koja su trebala da glasaju za mog protivkandidata Petra Jelića, ne znam na osnovu kojih rezone to zaključuju, ili možda znaju. Tek, treba reći das u gospodin Predrag Lukić i gospodin Nedeljko Kovačević članovi PFS Doboj koji je meni dao podršku kao područje.

prijedor24h