Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas u Srpskoj važan i svečarski dan, te da ništa ne smije i neće da pokvari tu atmosferu.

Nakon izjašnjavanja na današnjem referendumu o Danu Republike, Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će narod u Srpskoj iskoristiti svoje pravo da se opredijeli o referendumskom pitanju, te činjenicom da se sve održava u stabilnoj i mirnoj atmosferi.

“Sve informacije govore da su sva glasačka mjesta otvorena, da nema nikakvih problema u glasanju. Izlaznost je veća nego što je uobičajeno u ovo vrijeme redovnog izlaska na izbore”, rekao je Dodik u Laktašima.

Dodik je pozvao sve građane Srpske da izađu na referendum do kraja dana, ističući da se građani koje je sreo raduju zbog te mogućnosti.

“Referendum je praznik za nas i svi stavovi za ili protiv sada više nisu važni koliko je važno da se danas održava referendum koji ništa i niko ne može i ne treba da dovede u pitanje, niti da na njega baci bilo kakvu ljagu”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas je cijela Srpska mirna i stabilna i tako će biti do kraja dana.

“Danas mislim samo o ovom danu i vjerovatno ću se večeras radovati rezultatima, jer je atmosfera takva, a svi naredni dani donose i ovo i ono – vidjećemo na koji način će to ići”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Na pitanje novinara šta će reći tužiocima ukoliko protiv njega bude podnesena krivična prijava, Dodik kaže da će njegov odgovor biti pobjeda na referendumu.

“Ako neko hoće nekoga da hapsi, neka hapsi cijeli referendum i mene neka privodi”, poručio je Dodik.

On je dodao da su apsolutne spekulacije da je referendum zakazivan danas zbog lokalnih izbora i podsjetio da je odluku o referendumu donesena zbog odluka Ustavnog suda BiH i da su je donijele sve političke partije u Srpskoj.

“To što neko kalkuliše i govori ovo ili ono, o tome ćemo u narednim danima”, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da se danas u Švajcarskoj održavaju tri referenduma, u Mađarskoj jedan, a da je samo referendum u Srpskoj poprimio određena značenja.

“Meni je drago što ste se okupili ovđe da vidite kako je Republika Srpska mirna, osunčana, stabilna, lijepa, radosna što ima priliku da glasa na referendumu”, istakao je Dodik.

SRNA