Poemom Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka” u izvođenju glumice Biljane Đurović iz Beograda otvoren je poetski čas na Mrakovici pod nazivom “Pjesničko podne”, centralni događaj 44. Književnih susreta na Kozari koji je okupio stotine ljubitelja stiha iz potkozarskih gradova i opština.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da se okupljeni danas prisjećaju jauka majke Knežopoljke i svih majki sa Kozare koje su izgubile djecu u Drugom svjetskom ratu.

“Poema Skendera Kulenovića ostala je vječno da živi na ovim prostorima, a mi na ovoj planini na kojoj se nekada čula grmljavina topova i oružja, te leleci majki, želimo da pjesnici svojom prelijepom riječju ovjekovječe Kozaru i da se zlo ne ponovi”, poručio je Đaković.

Ovogodišnjem dobitniku nagrade “Skender Kulenović” Zoranu Kostiću, 3.000 KM i statuu “LJubijski rudar” uručio je generalni direktor rudnika “Arselor Mital Prijedor” Mladen Jelača.

Kostić je istakao da je počastvovan nagradom ovih eminentnih susreta.

“Velika je stvar što je Kulenović kroz Stojanku majku Knežopoljku naglasio i podvukao, kao ni jedan stvaralac u 20. vijeku, veliku tragediju srpskog naroda i njegov herojski podvig”, kaže Kostić.

Osim laureata, stihove na Kozari govorili su pjesnici Tatjana Bijelić, Milovan Marčetić, Mošo Odalović, Stevan Tontić, Miroslav Maksimović, Ranko Pavlović, Boro Kapetanović, Matija Bećković i Dara Sekulić.

U programu su učestvovale i glumice Biljana Đurović i Jelena Gavrilović, a poetskom času prethodilo je polaganje cvijeća na spomen-bistu Skendera Kulenovića na Kozari.

Manifestacija se završava večeras tradicionalnom književnom večeri “Veče laureata” u “Galeriji `96” u Prijedoru s početkom u 20.00 časova, gdje će publika imati priliku da se druži sa Zoranom Kostićem koji će predstaviti svoju nagrađenu knjigu poezije “Tače pečat” u izdanju “Art Printa” iz Banjaluke.

Organizator manifestacije je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, suorganizatori grad Banjaluka i opštine Srbac, Gradiška, Laktaši, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, a sponzor kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

NN