Čitanjem optužnice i uvodnom riječi počelo je suđenje četvorici bivših prijedorskih policajaca za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom 1992. godine.
Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović optuženi su da su učestvovali u progonu bošnjačkog stnovništva u okviru napada vojske i policije Republike Srpske.

Tužilac Sedin Idrizović pročitao je optužnicu koja Mrđu, Babića, Marinovića i Gavrilovića tereti po šest tačaka za zločine počinjene u julu i avgustu 1992. godine na području Prijedora, prenosi Birn.

Mrđa je optužen po svih šest tačaka optužnice za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u zaseoku Sredice, naselju Tukovi, te na području logora Omarska i Manjača, kao i za vrijeme transporta zarobljenika.

Babića i Marinovića optužnica tereti po dvije tačke za ubistva i nečovječno postupanje, a Gavrilović je optužen po jednoj tački za nečovječno postupanje.

Tužilac je u uvodnoj riječi kratko rekao da će navode optužnice dokazati saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima, dok su odbrane navele da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodne riječi.

Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva zakazano je za 7. oktobar.

SRNA