U Pozorištu Prijedoru večeras su otvoreni 44. Književni susreti, koji će sutra biti nastavljeni na Kozari.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da ovi susreti zauzimaju visoko mjesto u kalendaru kulturnih dešavanja Republike Srpske, a sigurno i šire.

“Ovi književni susreti su svojevrstan poetski pomen za Skendera Kulenovića i za njegovu majku Knežopoljku, za sve koji su ostali na Kozari na vječnom braniku, za one koji su krenuli sa Kozare u pratnji bajoneta i pušaka na put sa koga se nisu vratili. Ovo je pomen za sve njih”, istakao je Malešević.

On je dodao da su Susreti omogućili da se u svim potkozarskim opštinama nađu pjesnici koji treba da podstaknu književno stvaralaštvo kod naše djece i da je to veliki značaj susreta.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ova manifestacija pruža građanima, prvenstveno učenicima, da direktno upoznaju i komuniciraju sa tvorcima lijepe pisane riječi.

“To je uz čitanje knjiga jedan od najljepših osjećaja, a ponosni smo i jer je ovo jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj. Kad pogledate spisak dobitnika nagrade Skender Kulenović, to su najeminentnija imena bivše jugoslovenske književnosti”, rekao je Pavić.

On je ovogodišnjem laureatu Zoranu Kostiću uručio nagradu “Skender Kulenović“ koju je dobio za najbolju knjigu u 2015. godini pod nazivom “Tače pečat”.

Kostić je istakao da je velika čast dobiti ovo priznanje koje je jedno od najuglednijih na kompletnom srpskom književnom prostoru.

Na svečanosti otvaranja susreta nastupili su pjesnici Tatjana Bijelić, Milovan Marčetić, Mošo Odalović, Stevan Tontić, Miroslav Maksimović, Ranko Pavlović, Boro Kapetanović, Matija Bećković i Dara Sekulić. U programu su učestvovale i glumice Biljana Đurović i Јelena Gavrilović.

Povodom ovog događaja u holu pozorišta postavljena je izložba o Petru Kočiću koju je pripremila Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

Organizator manifestacije je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a saorganizatori grad Banjaluka i opštine Srbac, Gradiška, Laktaši, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

Susreti će biti nastavljeni sutra na Mrakovici gdje će biti održana centralna manifestacija “Veliki poetski čas”.

Nakon polaganja vijenaca ispred spomen-biste Skenderu Kulenoviću i nastup pjesnika i glumaca, laureatu Zoranu Kostiću biće uručena statueta “Ljubijski rudar”, čiji je pokrovitelj prijedorsko preduzeće “Arcelor Mital”.

SRNA