Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske donio je danas odluku o izdvajanju 552.500 KM na ime subvencija za zapošljavanje, samozapošljavanje, održivu zaposlenost lica sa invaliditetom i ekonomsku podršku njihovim organizacijama.
Direktor Fonda Ranko Vučković rekao je novinarima nakon sjednice koja je danas održana u Prijedoru, da je Fond odobrio 54.000 KM svojih sredstava i time će uspjeti da zaposli pet lica sa invaliditetom i da omogući samozapošljavanje 14 lica.

“Uz pomoć Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva rada i boračko- invalidske zaštite biće podijeljeno 498.500 KM na osnovu javnog poziva za subvenciju za zapošljavanje, samozapošljavanje, održivu zaposlenost lica sa invaliditetom i ekonomsku podršku njihovim organizacijama, koji smo objavili 1. jula i bio je otvoren mjesec dana”, izjavio je Vučković.

On je potvrdio da će kroz ovaj program biti zaposlena 23 lica sa invaliditetom, a biće omogućeno samozapošljavanje četiri lica, održiva zaposlenost za 58 invalida, a biće dodijeljen ukupno 101 paket po 2.500 KM organizacijama invalidnih lica od značaja Republiku Srpsku.

“Od početka godine zaposleno je 16 lica sa invaliditetom, obezbijedili smo 41.184 KM novčanog stimulansa za zapošljavanje i izvršili 2.451.013 KM povrata doprinosa na lične dohotke invalida”, rekao je Vučković.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić, koja je prisustvovala sjednici Upravnog odbora Fonda, istakla je da je Fond od osnivanja potpuno opravdao svoje postojanje, te da su od 2006. godine zaposlena 1.864 lica sa invaliditetom i po raznim osnovama isplaćeno 26. 879.758 KM podrške ovim licima i njihovim organizacijama.

“Ovaj projekat se provodi sredstvima Vlade Republike Srpske i pomoćnim
sredstvima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, s ciljem što većeg zapošljavanja invalidnih lica”, navela je Vasićeva.

Ona je potvrdila da je u pripremi i nova strategija zapošljavanja invalidnih lica za period 2016-2020. godina kojom će se nastojati smanjiti broj nezaposlenih invalidnih lica i na taj način ta lica uključiti u sve sfere društva kako ne bi bili socijalno isključeni i da mogu sami sebi da zarađuju platu za život.

Upravni odbor je na današnjoj sjednici donio zaključak da Vladi Republike Srpske predloži revidiranje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom ili da se izdvajaju veća sredstva za ovaj fond kako bi mogao da izdvaja za povrat sredstava poslodavcima prilikom zapošljavanja invalidnih lica.

SRNA