Uprkos Odluci NSRS o raspisivanju referenduma o Danu Republike, ovjerene glasovima svih srpskih poslanika, ministar bezbjednosti u SM BiH Dragan Mektić kaže da nije odlučio hoće li 25. septembra i lično učestvovati na referendumu, jer je organizovan u predizborno vrijeme.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom vijeću PS BiH Staša Košarac kaže da je odluka Narodne skupštine obaveza, a referendum prilika da potvrdimo 9. januar kao Dan Republike.

Samo četiri dana do istorijskog izjašnjavanja građana Srpske, Mektić se premišlja da li da učestvuje na referendumu o Danu Republike. I ranije je ignorisao zahtjeve Srpske, ali sada prkosi i volji stranačkog vrha, koji je, bar deklarativno, podržao referendum.

Za razliku od Mektića, njegov stranački kolega u Savjetu ministara BiH Predrag Јović odlučio je da će izaći na referendum, iako smatra da je riječ o, kako kaže, političkom triku Milorada Dodika.

Predrag Јović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u SM, kaže da će izaći na referendum, ali da “narod u Republici Srpskoj ne priča o referendumu”, i da je “narodu dosta prazne političke priča kada nema od čega da živi”.

Da li je prazna priča kada strane sudije udružene sa bošnjačkim i hrvatskim zabranjuju Srbima da obilježavau 9. januar, najbolji sud daće narod 25. septembra. Tog dana na referendumskim mjestima prvi bi trebalo da budu srpski kadrovi u institucijama BiH.

Staša Košarac, šef Kluba poslnika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, uvjeren je da će svi predstavnici SNSD-a izaći na referendum i jasno reći “da” ne samo Danu Republike, već i naporima institucijama Sropske da se prestane sa omalovažanjem interese Republike Srpske.

Nezavisni poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, Јovan Vukovljan, ističe da je izlazak na referendum dužnost i obaveza svakog Srbina i stanovnika Republike Srpske iz više razloga, i dodaje, da će on izaći i glasti za.

Dok Dragan Mektić razmišlja o izlasku na referendum, Mirko Šarović uopšte nije odgovorio hoće li se izjasniti 25. septembra. Da u SDS-u imaju rezervu preme referendumu, ne samo zbog tajminga, ilustruje stav direktora Političke akademije te stranke Aleksandra Savanovića. On ne spori Republici Srpskoj da ima pravo da organizuje referendum, ali put za odbranu naših prava ne smije biti izvan odluka Ustavnog suda BiH, u suprotnom tvrdi Savanović, Srspka preuzima odgovornost za rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i suspendovanje postojećeg političkog aranžmana.

RTRS