Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Republika Srpska neće biti pregažena, kako to pojedini generali priželjkuju, niti će nestati, niti ko može da je ukine.

Povodom prijetnji koje je uputio ratni general takozvane Armije BiH Sefer Halilović, Vučić je rekao novinarima u Njujorku da Republiku Srpsku niko ne može da ukine, kao i da Srbija ne želi sukobe.

“Srbija nikome ne preti ratom, Srbija ne priziva i ne želi sukobe, ali Srbija i po Dejtonskom sporazumu i po svakom pravu i moralnom zakonu ima obavezu da zaštiti svoj narod”, naglasio je Vučić.

On je istakao da Republika Srpska ne može da bude pregažena i izbrisana sa lica zemlje kako general Halilović i još neki možda priželjkuju.

“Republiku Srpsku niko ne može da ukine. Mi ćemo očuvati mir, mi poštujemo integritet BiH, ali sve što mogu da kažem to je da Republika Srpska neće nestati”, poručio je Vučić, prenosi “Informer”.

Premijer Srbije je još jednom pozvao da se smire tenzije u regionu i naglasio da je da njegova poruka veoma jasna i vrlo snažna i u skladu je sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Izjave poput te kakvu je dao Sefer Halilović ne doprinose stabilnosti. Ipak, građani Srbije i Republike Srpske mogu da budu mirni, jer ćemo se mi u potpunosti zalagati da se tenzije smire”, istakao je Vučić.

On je rekao da svi moraju da razumiju da će Srbija učiniti sve da ne dođe do narušavanja mira i naglasio da su drugačije poruke, s bilo koje strane da dolaze, iz BiH ili iz Srbije, loše i nepotrebne.

Vučić je u izjavi za TV Pink rekao da izjave kao Halilovića nisu dobre i da su one loše, nepotrebne i neodgovorne.

“Mi ćemo očuvati mir, poštujemo integritet BiH, ali Srpska neće nestati. Moja obaveza je da uložim sve napore da sačuvamo mir. Uskoro ću razgovarati i sa Bakirom Izetbegovićem i svim drugim, jer mislim da moramo da radimo na smirivanju tenzija, a sve drugo bi bilo veoma ne odgovorno”, naveo je Vučić.

Što tiče skraćenja posjete Njujorku zbog najnovijih prijetnji iz BiH, Vučić je rekao da će razgovarati sa svojim timom, ali da bi bilo važno da ostane u Njujorku zbog kontakata koje je ostvario.

“Nadam se da neće doći do pogoršanja situacije, ako bi došlo, moja obaveza je da budem da svojim narodom i građanima Srbije. Važno je da mi pokažemo smirenost, jer tako jedino možemo da umirimo i naš narod u Republici Srpskoj i sve građane u Srbiji”, smatra Vučić.

On je zamolio građane Srbije da ne pokažu ni na koji načun ljutnju i bijes prema Bošnjacima koji žive u Srbiji, jer to, kako kaže, država Srbija neće tolerisati.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da izjava Sefera Halilovića o uništenju Republike Srpske predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regionu i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

SRNA