Referendum o Danu Republike Srpske oslikava mišljenje naroda o važnim pitanjima i to niko ne može da ignoriše, pa ni Ustavni sud BiH, a pogotovo ne strane ambasade – poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon što je taj sud odbio apelaciju NSRS za preispitivanje odluke, kojom je 9. januar proglašen neustavnim, i nakon što su sudije usvojile mjeru kojom se privremeno obustavlja provođenje referenduma.

Sve srpske političke stranke imaju jedinstven stav – refendum će 25. septembra biti održan u Republici Srpskoj, jer je to ključno i zakonsko pravo Republike Srpske. Predsjednik Dodik poručuje – jasno je da je Ustavni sud BiH politički motivisan i da je pod pritiskom pojedinih bošnjačkih političara, ambasada i OHR. Ukoliko se sada na referendumu Srpska ne odredi prema političkim odlukama koje dolaze iz Sarajeva, naredne godine, kaže Dodik, vjerovatno treba očekivati da taj isti sud ukine naziv Republika Srpska. Zato iz Srpske stiže čvrst stav – referendum će uvijek biti odgovor kada su u pitanju nacionalni iteresi.

Referendum treba posmatrati kao čin provođenja odluke, a ne suprotstavljanja bilo kome, poručio je predsjednik Srpske, i dodao, da je nemoguće objašnjavati kristalno jasnu stvar – da tri stranca, dva Bošnjaka i ostali koji su pod pritiskom, uporno donose odluke protiv Republike Srpske. Nikada, kaže, neće prihvatiti da neko iz drugog naroda nameće svoja prava – ovaj referendum nije uperen ni protiv koga, ovo je referendum o Danu Republike.

– Mi nismo rekli da ne provodimo odluku Ustavnog suda, mi je provodimo, nama nije rečeno kako da je provodimo. Odlučili smo se za referendum. Što je neko histeričan, nervozan, pa taman dolazio iz Ambasade SAD, to je njihov problem. Na nama se neće vježbati ni Amerikanci, niti bilo ko drugi – poručio je Dodik.

Odluka Ustavnog suda BiH donesena je isključivo u sferi politike i nije zasnovana na pravu, mišljenja je predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Poručio je da sve političke opcije u Srpskoj čvrsto stoje iza toga da će referendum biti održan.

– Republika Srpska ima svoje odluke, a meni kao predsjedniku Narodne skupštine samo preostaje da ih poštujem – naveo je Čubrilović.

I srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručuje da poštuje isključivo odluku Narodne skupštine i ako sve ostane ovako, izaći će na referendum. Smatra da je odluka Ustavnog suda BiH dovela do pogoršanja prilika i složenog političkog trenutka.

– Ko god mislio da je tu nešto dobio, prije svega mislim na kolegu Izetbegovića, nije ništa dobio. I ko god mislio da će na silu tjerati srpski narod da odustane od datuma i događaja koji su njemu bitni, strašno griješi – rekao je Ivanić.

Referendum će biti jasan demokratski čin, čime će Republika Srpska pokazati svoju demokratsku zrelost i snagu, smatra ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

– Naš referendum nije prijetnja bilo kome i ovaj referendum ne želim da bilo ko shvati kao namjeru da se dramatizuje stanje u BiH. Stanje u BiH, po pitanju referenduma, dramatizuju neki centri u Sarajevu i oni koji takve centre podržavaju – kaže Đokić.

– Donijeti odluku, a ne moći se pozvati ni na jedan član Ustava ili zakona je katastrofalno – ističe Marko Pavić, predsjednik DNS.

Za lidera SDS-a, Mladena Bosića, odluka Ustavnog suda BiH mogla bi prouzrokovati ozbiljnu i opasnu situaciju – ona je, kaže, direktna posljedica igre Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Bosić smatra, da su dešavanja u vezi s referendumom vezana za političku kampanju SNSD.

Dodik ove navode komentariše riječima da Bosić ne razumije političke procese, te da je riječ o konstantnoj mržnji prema Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku.

– Bosić pokušava da pobjegne od svog podaništva Bakiru Izetbegoviću i onda svrstava nas dvojicu u red onih koji se nešto dogovaraju – kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da ne postoji nikakav dogovor sa Bakirom Izetbegovićem – naprotiv, suprotstavlja se politici “Islamske deklaracije” njegovog oca koju je on naslijedio i koju provodi kroz razne poteze. Јedan od tih je i borba za ukidanje Dana Republike Srpske, zaključio je Dodik.

RTRS