Srpska policija već nekoliko dana intenzivno traga za Abdulom Basetom el Saroutom iz Sirije, istaknutom pripadniku ISIS-a, za kojeg se vjeruje da je ilegalnim kanalima sa migrantima ušao u našu zemlju i da se trenutno krije na teritoriji Beograda!

Sarout se smatra liderom sirijskih pobunjenika u svom rodnom gradu Homs, a mnogi ga opisuju i kao “ikonu sirijskog proljeća”, pošto se radi o veoma popularnom Sirijcu koji je bio golman u nekadašnjoj fudbalskoj reprezentaciji ove zemlje!

Upravo zbog toga su mu dali nadimak Čuvar Revolucije!

Ubili mu četiri brata!

Sva četiri njegova brata su ubile sirijske snage bezbjednosti. Njegov stric Mohe Eden el Sarout ubijen je u novembru 2011. godine u Homsu.

“Niko još ne zna kako je ušao u Srbiju i došao do Beograda. Prema podacima sa kojima raspolažemo, radi se o važnom članu terorističke organizacije ISIS. Ne zna se ni da li je naoružan, niti da li je u Srbiji po nekom specijalnom zadatku, ni da li mu je namjera da nastavi dalje”, objašnjava dobro obaviješteni izvor „Alo!”.

Abdul je inače bivši golman sirijske reprezentacije i kluba Karama, a na samom početku pobune u Siriji priključio se snagama opozicije. Bio je njihov istaknuti aktivista i upravljao je vojnim akcijama naoružanih snaga opozicije.

Preživio tri atentata!

Prema pisanju svjetskih medija, šerijatski sud tražio je u martu ove godine od Abdula Sarouta da se preda kako mu ne bi sudili u odsustvu, što je on odbio da uradi. Dosad je preživio najmanje tri atentata.

Međutim, priključio se ISIS-u nakon što je optužio opoziciju da je izdala sirijsku revoluciju. Zbog svoje popularnosti i borbe protiv režima u Siriji, o njemu su snimani i brojni filmovi. Jedan od njih je “Povratak u Homs”, dokumentarac iz 2013.

Niko od njegovih prijatelja ne zna gdje se on nalazi jer, kako prenose arapski, ali i svjetski mediji, s vremena na vrijeme se javi telefonom. Često se spekulisalo i da je mrtav, ali je to uvijek demantovano nekom njegovom fotografijom ili video-porukom na internet kanalima.

Posljednje informacije govore da je u Srbiji!

ALO