I kako prekinuti toksično prijateljstvo?

Za mnoge od nas prijatelji spadaju među najvažnije osobe u našem životu, odmah nakon obitelji. Prijateljstvo je ona rijetka vrsta odnosa koji se temelji na uzajamnoj ljubavi, brizi i potpori, između dvoje ljudi koji se odaberu. Zdrava prijateljstva mogu ojačati naše samopouzdanje, upotpuniti naš život i promijeniti ga na bolje. No ponekad prijateljstva se raspadaju…

Promijene načina života, promijene prioriteta u životu i promijene nas samih mogu dovesti do toga da ponekad ono što su se činile kao neraskidive veze, oslabe ili potpuno puknu (baš kao i u ljubavnim vezama). A ponekad, u želji da sve očuvamo onako kako je bilo, prijateljstva mogu postati i toksična. To znači da umjesto da vam ta osoba pruža osjećaj ljubavi, sigurnosti i potpore, zbog nje se osjećate neugodno, loše, izmanipulirano i nedovoljno dobro.

Koji su neki od znakova toksičnog prijateljstva?

  • Ne možete s to osobom podijeliti svoje dobre vijesti zbog njene ljubomore.
  • Samo slušate o njenim problemima i njenim iskustvima.
  • Ne radujete se susretu s tom osobom.
  • Osjećate olakšanje kada ta osoba ode.
  • Zove vas samo kada nešto treba, no rijetko uzvraća uslugu.
  • Stalno ste u nekoj vrsti konflikta i osjećate tenzije ili pasivnu agresivnost.
  • Osjećate kao da vas stalno osuđuje.
  • Zbog nje donosite loše odluke.
  • Nikada se ne možete osloniti na nju.
  • Ponižava vas, osobito pred drugima.
  • Izdaje vaše povjerenje i dijeli vaše privatne priče s drugima.
  • Prijateljstvo je jednostrano – vi dajete, ona uzima.
  • Osjećate kao da vas guši.
  • Konstantno je negativna i deprimirajuća.

Agonija gubitka prijatelja, ili toksično prijateljstvo, može biti jednako bolno kao i gubitak ljubavnog partnera, ako ne još i bolnije. Utjecaj koji na nas imaju toksična prijateljstva ide puno danje od psihološkog: to se može veoma loše odraziti i na vaše tijelo. U istraživanju provedenom na deset tisuća pojedinaca kroz 12 godina dokazano je kako toksični odnosi s bliskim ljudima (partnerom, obitelji ili prijateljima) značajno povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Drugo istraživanje pokazalo je kako loša prijateljstva mogu uzrokovati upale u tijelu, što može dovesti do dijabetesa, srčanih problema, pa čak i raka.

Negativni odnosi uzrokuju stres, a kada se radi o bliskom prijatelju stres je puno veći i popraćen osjećajem krivice, tuge, zbunjenosti, povrijeđenosti i ljutnje. Naši prijatelji su ti kojima se obraćamo kada imamo probleme. Kome se obratiti kada patite zbog prijatelja?

Slomljena bliska prijateljstva ostavljaju veliku prazninu u našim srcima koju nije lako popuniti, no činjenica je da zbog nas samih i naše dobrobiti, u takvim slučajevima moramo otići od takve osobe i prekinuti s njom svaki kontakt. Zapitajte se, isplati li se zaista ostati u kontaktu s tom osobom? Ako se osjećate grozno zbog te osobe i neugodno u njenom društvu, ako ništa ne pomaže popraviti prijateljstvo – nije li bolje odstraniti se iz te situacije, pa čak i ako je riječ o nekome s kime se poznajete dugi niz godina?

Kako prekinuti toksično prijateljstvo?

1. Prihvatite realnost – prestanite smišljati opravdanja za ponašanje te osobe i budite svjesni kako ona loše utječe na vas.

2. Budite jasni u svojim namjerama – iskreno recite sve što mislite. Recite joj izravno da prekidate odnos, bez obzira na to koliko teško bilo. Nije bitno hoće li vam povjerovati ili ne.

3. Budite iskreni o svojoj ulozi u tom prijateljstvu – vaše prijateljstvo je možda toksično, no dvije osobe potrebne su za tango. Budite svjesni i svojih propusta u tom odnosu.

4. Odaberite način kako ćete skončati to prijateljstvo – hoćete li odmah prekinuti svaki kontakt ili se postepeno sve manje nalaziti i čuti s tom osobom? U ovom drugom slučaju pripazite da se postepeno ponovo ne zapetljate u mrežu tog prijateljstva.

5. Oprostite – kako biste zacijelili svoje rane, nemojte gorčinu predugo nositi u sebi jer vam to samo škodi. Oprostite toj osobi se što vam je učinila – to je ključ do osobnog oporavka.

6. Dajte si vremena za tugovanje – osjećaj tuge ili uznemirenosti je potpuno prirodan i morate biti svjesni da će proći dosta vremena prije nego u potpunosti prebolite ovaj životni udarac. No vi ste jaki! A život je veoma kratak i ne isplati ga se trošiti na osobe koje to ne zaslužuju.

Zena.hr