Pukovnik Gulmurod Kalimov (41) iz Tadžikistana policijsku uniformu zamijenio je crnom odorom Islamske države i postao “ministar rata” te terorističke organizacije. Da stvar bude još gora, Kalimov je prošao i američku obuku, s obzirom da je u svojim policijskim danima čak pet puta išao u SAD na dodatno usavršavanje, naročito u pucanju iz snajperske puške.

Kalimov je bio na čelu specijalnih jedinica Tadžikistana, a američka vlada priznala je da je pukovnik prošao njihovu obuku, i za njega raspisala nagradu od tri miliona dolara, čime je postao jedan od najtraženijih ljudi na svijetu.

Program koji je Tadžikistanac prošao namjenjen je obuci iz najnovije antiterorističke taktike kandidata iz država koje u njemu učestvuju, kako bi mogli da se bore protiv iste vrste ekstremista kakvima se sada Kalimov pridružio.

Zvaničnica Stejt departmenta rekla je da je Kalimov obučen za odgovaranje na kriznu situaciju, taktičko upravljanje specijalnim situacijama, taktičko vođenje obuke i slične stvari.

gulmurod_halimov

Prošle godine pukovnik se pojavio u propagandnom spotu Islamske države, u kom je prijetio onima koji su ga obučavali.

“Slušajte, američke svinje: Bio sam u Americi tri puta. Vidio sam kako obučavate vojnike da ubijaju muslimane. Učili ste svoje vojnike kako da opkole i napadnu, kako bi istrebili islam i muslimane. Uz Božju volju, naći ćemo vaše gradove, doći ćemo u vaše domove i pobićemo vas”, rekao je novopečeni islamista.

Tadžikistanski pukovnik na poziciji “ministra rata” Islamske države zamenio je Tarhana Batirašvilija, poznatijeg pod nadimkom “Omar Čečen”, koji je navodno ubijen u vazdušnim napadima američke koalicije u julu.

“Tadžikistanac je odabran kao prvi vojni komandir Islamske države. Organizacija to nije zvanično objavila, jer strahuje da bi on mogao da postane meta napada”, navodi portal “Iraqi news”, prenoseći saopštenje ISIS-a.

SAD nisu jedina sila koja je obučavala sadašnjeg teroristu, s obzirom da se u propagandnim snimcima Kalimov hvalio da je “učio i od Rusa”, prilikom razmjene u cilju “poboljšanja vojnih veština tadžikistanske jedinice”. Navodno, njegova druga supruga otisnula se s njim put Sirije, te se takođe nalazi na crvenoj potjernici, koju je raspisao Interpol.

Blic