Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su bošnjački političari vršili veliki pritisak kako bi svijetu nametnuli pogrešnu sliku da je BiH muslimanska država, a čak se predlaže da se ukine Republika Srpska, što Srbija nikada neće prihvatiti.

– Srbi su konstruktivni ljudi. BiH je zemlja sa tri nacije i dva entiteta. Nećemo ni u kom slučaju dozvoliti povredu prava Republike Srpske. No, mi ne želimo da se ponove događaji s početka devedesetih. Odgovornost imaju svi akteri, ne samo Srbi i Republika Srpska, rekao je Dačić za “Dojče vele”.

Što se tiče odnosa Srbije prema referendumu u Srpskoj, Dačić je ponovio da Beograd ima veoma mudru poziciju, štiteći i svoje i interese Republike Srpske, te da je važno da se očuva stabilnost u BiH.

Dačić je napomenuo da je državni vrh Srbije veoma otvoreno za mir i stabilnost u regionu, za nastavak procesa pomirenja i za pronalaženje zajedničkih interesa, ali da nema rješenja po mustri “svako voli svakog”.

– Mi svi živimo tu u tom regionu, imamo sličnu istoriju i slične probleme. Zajednički cilj svih zemalja je u prvom redu stabilizacija privrede, rekao je Dačić.

On je ocijenio da bi EU morala da prepozna da evropski put zapadnobalkanskih zemalja te zemlje drži na okupu i podstiče regionalnu stabilnost.

– Ima potrebe za zajedničkim projektima, ali neće biti jednostavno, mada je rat odavno završen. U stvarnosti, pravi mir još nije postignut. Onako kako neko započne rat, trebalo bi da započne i mir. Srbija ulaže napore u tom smeru, rekao je Dačić.

On je naveo da se Srbija neće vraćati u prošlost na način koji se može vidjeti u nekim zemljama, u kojima vlada antisrpska politika i koje provociraju Srbiju, ugrožavajući mir i stabilnost u regionu.

Dačić je rekao da Hrvatska kao nova članica EU pokušava da profitira od te pozicije i postavlja Srbiji razne ultimatume i uslove kojima bi put Srbije prema EU trebalo da bude blokiran, te da otvoreno prijeti da Srbija nikada neće postati članica EU.

– Mislim da bismo naše bilateralne probleme morali rešavati na primeren način. Ali ni u kom slučaju nećemo prihvatiti rehabilitaciju onih koji ponižavaju srpske žrtve Drugog svetskog rata. Smatramo da bi i EU morala reagovati na ovakav razvoj događaja, dodao je on.

Što se tiče pitanja Kosova i Metohije, Dačić je rekao da to nije pitanje političke prirode, nego problem međunarodnog prava, te da Srbija ne može prihvatiti da je legalno da dio njene teritorije polaže pravo na nezavisnost bez njenog pristanka.

Dačić je rekao da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne sadrži ni u najmanjoj mjeri priznavanje nezavisnosti Kosova.

On je upozorio i na pojednostavljeno gledište koje postoji na Zapadu – da su Srbi glavni krivci za sve ono što se dešavalo na prostoru prethodne Јugoslavije.

Što se tiče EU, Dačić je izrazio nadu da će EU preživjeti dok Srbija ne postane njen dio, a po pitanju članstva u NATO istakao je da Beograd i ne pomišlja na to i da će sačuvati vojnu neutralnost.

SRNA