Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je večeras u Banjaluci da ova stranka ima odgovor na veoma teška pitanja sadašnjeg “turbulentnog vremena” i da je zabrinjavajuće što ono podsjeća na 1991. godinu.
“Kada pogledamo, trenutno je ista vlast na nivou BiH kakva je bila i 1991. godine. Znamo dokle smo došli tada, a ovo što se danas dešava podsjeća na tadašnji scenario”, naveo je Pavić.

On je naglasio da DNS nastupa mirnom retorikom i poziva sve ljude na uzdržanost i toleranciju, kako više nikada ne bi bila ponovljena 1992. i slične godine.

“Moramo da gledamo unaprijed, da stvorimo povoljniji ambijent sa više zaposlenih, da obezbijedimo budućnost za nove generacije”, dodao je Pavić.

On kaže da su osnovni ciljevi stranke ekonomija i zapošljavanje, dvije neraskidive spone kojima bi trebalo posvetiti pažnju.

“Na republičkom nivou treba stvoriti uslove, a u lokalnoj zajednici realizovati mogućnosti koje se pružaju, te privući strane i domaće investitore”, naveo je Pavić.

Predsjednik DNS-a istakao je da ova partija na osnovu dosadašnjeg iskustva zna “kako se gradi lokalna zajednica”, kako se stvara suficit i daju podsticaji.

Potpredsjednik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je potrebno obezbijediti ravnomjeran razvoj svih krajeva Srpske.

“Iako naša stranka ne priznaje podjelu Republike Srpske na istočni i zapadni dio, moram da kažem da je istočni dio nerazvijeniji u odnosu na zapadni”, istakla je Stevanovićeva.

Kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da bi lokalne zajednice trebalo da dobiju mnogo veća prava i obaveze nego što trenutno imaju.

“Želimo da pojačamo razvoj i zapošljavanje, ali lokalne zajednice imaju malo ovlaštenja i zato ćemo zahtjevati izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi”, dodao je Đaković.

Predsjednik Centralnog izbornog štaba DNS-a Dragomir Jovičić rekao je da je napravljen kvalitetan plan predizborne kampanje.

“Mislim da će građani glasati za DNS u `dovoljnom obimu` kako bismo osvojili više od 150 odborničkih mandata, te ćemo sa većim političkim kapacitetom snažnije rješavati probleme građana Srpske”, kaže Jovičić.

SRNA