U Novom Gradu je na pomolu realizacija novog, višemilionskog projekta. Riječ je o izgradnji fabrike cementa u Blagaju, koja bi direktno zaposlila 250 radnika. Projekat realizuju partnerskim snagama „Fortis grupa“ i kineske kompanije „KAMSI“.

Ove dvije kompanije osnovaće zajedničko preduzeće, nakon čega i počinje realizacija Cementare Novi Grad. Fortis grupa, na već pomenutoj lokaciji posjeduje četiri i po hektara zemljišta, a biće potrebno dokupiti još 16 hektara zemljišta da bi se mogla započeti izgradnja fabrike.

Projekat je vrijedan 75 miliona evra. U fabrici cementa u Novom Gradu bilo bi zaposleno 250 radnika.

Realizacija ovog projekta očekuje se početkom sljedeće godine. Prije konačne odluke, radi se analiza potencijalnog tržišta. U Fortis grupi su uvjereni da će do realizacije doći.

“Očekujemo najkasnije do kraja godine da potpišemo ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i već sledeće godine trebalo bi da počne realizacija projekta”, ističe Nikola Kesić, koordinator izrade projekta “Grupa Fortis“.

Cementara u Blagaju trebalo bi da bude izgrađena po ekološkim standardima Evropske unije i da posjeduje najnoviju proizvodnu tehnologiju. Projekat će ne samo unaprijediti ekonomske pokazatelje Republike Srpske, nego istovremeno i postaviti visoke standarsde u zaštiti životne sredine.

RTRS