Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je značaj knjige “Mermerne istine o Bosni” Radovana Karadžića u tome što govori istinu o Srbima i njihovoj teškoj borbi za slobodu na prostorima BiH.

– Svojevrsna poruka mladima je da iz istorije nešto nauče kako im se ne bi desilo ono što je starije generacije koštalo slobode – rekao je Savanović koji je večeras u Banjaluci prisustvovao promociji Karadžićeve knjige.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da bi trebalo biti više knjiga poput ove u dokazivanju istine o Srbima, njihovom položaju, srpskom stradanju posebno nakon dugogodišnje zapadne propagande koja je jednostrano pokazivala istinu o ovim prostorima, posebno dešavanjima u proteklom ratu.

– Za pojedine događaje koji su u svjetskoj javnosti odjeknuli, a odgovornost je pripisana Srbima, postoje urađene ekspertize, čak i stranaca, koje su dokazale da se to nije desilo tako kao što tvrdi dio javnosti ili kako to tvrde pojedina tužilaštva u Federaciji BiH ili Tužilaštvo BiH – rekao je Savčić.

Priređivač knjige “Mermerne istine o Bosni” Miroslav Toholj rekao je da ova knjiga dezavuiše klišee i stereotipe o BiH i dugoročno gledano predstavlja stoljetnu vrijednost.

– Od završetka rata u BiH srpska strana je trebala svaki dan da ponavlja činjenice koje se nje tiču i koje brane njenu čast – rekao je Toholj, ističući da takve činjenice treba ponavljati u trenutku jedinstva koje postoji u Srpskoj uoči referenduma o Danu Republike.

Goran Petronijević, član tima odbrane Radovana Karadžića, rekao je da knjiga dokumentovano, sa pravnog, istorijskog, pomalo filozofskog gledišta, predstavlja sve ono što se u sudskom postupku protiv njega dogodilo.

Petronijević kaže da je u knjizi predstavljena strategija odbrane, ali i analizirane činjenice iznijete u fazi dokaznog postupka.

– Naš zadatak jeste da branimo Radovana Karadžića u drugostepenom postupku, nakon prvostepenog postupka u kojem smo branili srpski narod, Republiku Srpsku i Srbiju – rekao je Petronijević.

Knjiga Radovana Karadžića “Mermerne istine o Bosni” prethodno je promovisana u Palama i Bijeljini. Izdavači knjige su Pravoslavna riječ i Igam.

SRNA