Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj optužio je juče nekadašnjeg guvernera Centralne banke Mlađana Dinkića i bivšeg potpredsjednika Vlade Miroljuba Labusa za pronevjeru novca dobijenog od prodaje zlata iz deviznih rezervi i iz “Dunav osiguranja“.

Naime, Šešelj je dvojicu bivših državnih funkcionera označio kao glavne krivce za podaju 1,2 tone zlata iz državnih rezervi za 12 miliona funti, ali i pronevjeru novca iz “Dunav osiguranja” isplaćenog za obnovu zatvora u Nišu i Požarevcu.

“SRS ima podatke da je 4. novembra 2000. nakon oružanog zauzimanja Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić kao guverner uputio zahtjev da se 1,2 tone zlata u rezervama u Beogradu proda na svjetskom tržištu. Taj zahtjev je upućen Ministarstvu za spoljnu trgovinu SRJ, a iako je Dinkić tada upozoren da se oružje i zlato nalaze na posebnom režimu i proceduri za izvoz i prodaju.

Po nalogu Miroljuba Labusa, zlato je prodato na Londonskoj berzi za 12 miliona funti. Tih 12 miliona prebačeno je u Moskvu, u banku koja je potom preimenovana u Eksim banku, jedno od čvorišta pranja novca, a preko koje su se završavali prljavi poslovi u SRJ. Labus je kao predsjednik UO ’Dunav osiguranja’ izdao nalog da se isplati novac za pokrivanje štete u Nišu i Zabeli, iako osiguranje nije podrazumjevalo štetu od pobune. Mali dio je utrošen na obnovu zatvora, a ostatak za stanove zaslužnim članovima G17 plus i Demohrišćanske stranke”, naveo je Šešelj.

seselj

On je optužio i biznismene da su preko Eksim banke završavali poslove.

“Ta banka je uz pomoć tajkuna Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića postala mjesto gdje su se završavali prljavi poslovi. Dinkić je veliki dio deviznih rezervi prebacio kao depozit u tu banku i njima nekontrolisano raspolagao”, tvrdi Šešelj.

I guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković nedavno je izrazila sumnju da je dio zlata iz deviznih rezervi nestao u vrijeme dok je Dinkić bio na čelu te institucije.

“Pitanje je kako je od 46 tona zlata pohranjenih u Bazelu ostala samo tona. Time će se još dugo baviti nadležni u Srbiji”, upozorila je ona, ali nije želila da iznosi nikakve detalje tim povodom, niti da se dalje bavi tom temom.

S druge strane, istažni organi, koji bi morali da budu upoznati sa eventualnom krađom zlatnih rezervi, poručili su da su u pitanju rezerve čiji dio potiče još iz vremena Kraljevine SHS, kao i da se nikada nisu bavili tom istragom, niti je iko čuo za krađu tolike količine zlata. Labus je do zaključenja ovog broja bio nedostupan, dok Dinkić nije odgovarao na poruke.

Čeda i 6.000 tona pšenice

Šešelj je najavio da će SRS vršiti pritisak na režim da procesuira afere, uključujući i onu o, kako Šešelj tvrdi, krađi 6.000 tona pšenice koju je lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović uzeo iz Robnih rezervi. “SRS će nastaviti borbu protiv korupcije i kriminala i vršiti pritisak na režim da se afere procesuiraju”, poručio je on i dodao da “imamo režim koji je i sam sklon da iznese afere”. Šešelj je takođe naveo da je važno da se utvrdi i šta je bilo sa 100 miliona dolara u deviznim rezervama poslije 5. oktobra, koje je dotadašnji predsjednik Slobodan Milošević dobio od Kineza, bez kamate.

ALO