Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je Srni da nema razloga da se dižu tenzije ili da se bilo ko plaši zajedničke antiterorističke vježbe policija Republike Srpske i Srbije jer je to poruka mira.

“Poruka je u tome da su policije Republike Srpske i Srbije spremne na svaku vrstu iznenađenja i izazova”, rekao je Lazanski.

On je dodao da će se time potvrditi ono što mnogima na Zapadu bode oči, ali i nekima u Sarajevu – a to je da se Republika Srpska u svom bitisanju čvrsto oslanja na Beograd i Srbiju, koja se obavezala da će na svaki način štititi Srpsku.

“Ne znam ko diže tenzije. Srbija i Republika Srpska imaju posebne odnose, to je Dejtonom tako regulisano”, rekao je Lazanski.

On kaže da je vježba policija normalna stvar u sadašnjoj situaciji kada migranti prolaze ovim prostorima.

“Normalna je stvar da se to mora na neki način proigravati, a, sa druge strane, postoji i pretnja terorističkim akcijama. Balkan još, srećom, nije bio zahvaćen talasom terorizma, ali to nikada ne možete da isključite”, rekao je Lazanski.

Prema tome, ističe Lazanski, vježba policije Republike Srpske i Srbije je nešto što je potpuno očekivano i logično.

On kaže da će se na vježbi koristiti borbena vozila “BOV-11” i “lazar-3”, te da će biti simuliran okršaj sa pobunjenicima ili teroristima u naseljenom mjestu.

“Imaćemo priliku da vidimo kako jedan `BOV`, koji će napred imati veliku kamionsku gumu, udara u zid od cigala, koji simulira stambeni objekat, i ruši ga. Onda kroz tu rupu u zidu, kuda prolazi `BOV`, nadiru specijalci i žandarmerija i ostala policija”, rekao je Lazanski.

Odgovarajući na pitanje da li će u vježbu biti ubačen element opasnosti od potencijalnih terorista među migrantima, Lazanski je rekao da niko neće reći da su to migranti, ali da će biti supozicija i da će biti “proigrana neka vrsta scenarija o okršaju sa teroristima u naseljenom mestu”.

“Otprilike nešto što se desilo u Kumanovu”, dodao je Lazanski, aludirajući na teroristički napad na kumanovsko selo Divo u Makedoniji.

Združena antiteroristička vježba policija Srbije i Republike Srpske biće održana u nedjelju, 28. avgusta, u Loznici.

Vježbi, koja počinje u 11.00 časova, prisustvovaće zvaničnici Srbije i Republike Srpske, a pripadnici obje policije pokazaće snagu i obučenost u borbi protiv terorizma i spremnost da odgovore na sve bezbjednosne izazove.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio da će zajednička vježba policija Republike Srbije i Republike Srpske biti održana na teritoriji Srbije i da se time ni na koji način ne ugrožava suverenitet BiH.

“Јedini cilj je da naše policije pokažu snagu i obučenost u borbi protiv terorizma i spremnost da odgovore na sve bezbednosne izazove. Svako ko pokušava da izazove bilo kakve nesuglasice povodom planirane vežbe i želi da govori o tome na negativan način nema dobre namere”, rekao je Stefanović.

SRNA