Večeras, 26. avgusta, u 21,00 časova biće svečano otvorena izlozba slika akademskog slikara Nebojše Bosnića pod nazivom “Kratka priča o gospođi Klaudiji i prijateljicama”.

Ciklus slika, čiji jedan dio predstavlja na ovoj izložbi, Bosnić je nazvao KRATKA PRIČA O GOSPOĐI KLAUDIJI I PRIJATELJICAMA.

….Ovakav  naziv neodoljivo podsjeća na naslov čuvenog Sioranovog djela KRATAK PREGLED RASPADANJA.  Ne ulazeći u to da li je Bosnićev postupak rezultat namjere ili spontane podudarnosti, ipak, s obzirom da su u istovjetnoj temi, s pravom zaključujemo – nesumnjiva je veza između dvojice stvaralaca.A što se, u toj podudarnosti, razlika tiče, ona se uglavnom ogleda u načinu pričanja priče – Sioranovom prepunom brutalnosti, s jedne i, s druge strane, Bosnićevom nježnom načinu začinjenom melanholijom, stišanošću i odmjerenim humorom. Bilo kako bilo, raspadanje je činjenica.
Likove žena, koje su nedavno bile na  obilježavanju trideset godina mature i njihovo druženje slika sa mnogo iskrene naklonosti. I kad ih slika karikaturalno kao bivše djevojčice na slici ŠEST GRACIJA on nije zao iako ih je pretstavio na granici groteskog.
Portreti gospođe Klaudije i prijateljica su svedeni do krajnje granice, međutim, darom i umijećem, Bosnić je sačuvao njihove karaktere i na pojedinačnim i grupnim portretima. One razgovaraju bez riječi. Možda ni nemaju jedna drugoj šta reći, sem potrošenih pitanja i lažljivih komentara: „divno izgledaš, nisi se uopšte promjenila…“

Neke od prijateljica su zabavljene sobom, druge traže svoje mjesto poredeći se sa drugima, a gospođa Simona potpuno je nezainteresovana i za sebe i za sve oko sebe.

Umjetnik gospođu Klaudiju postavlja kao mjeru. Ona „sve zna“.

Svi psihološki i literarni dijelovi Bosnićevih slika koje sam pominjao bili bi lijepa namjera da nisu samo mali dio njegovih slika. Slike Nebojše Bosnića su prelijepa kombinacija literarnog, psihološkog i likovnog. Likovni elementi, kao kod svih istinskih umjetnika dominiraju. Fovistički pristup je bio idealan način da nam predstavi svoje ispisnice i gospođu Klaudiju: svedena lica u jednoj boji, s malo crteža i mnogo dekorativnih elemenata na odjeći. Ono što njegovi modeli, već gube na licima Bosnić je nadoknadio naglašenim krejonom na očima i veseljem u „dezenu“ odjeće. Moguće da će neko reći: „Ovdje je mogao još malo dodati, a ovdje malo oduzeti“, a naš umjetnik u svoju „odbranu“ uvijek se može pozvati na riječi pomenutog Siorana SVAKO NADAHNUĆE POČIVA NA SPOSOBNOSTI PRETJERIVANJA.

prijedor24h/Tiho Ilijašević