Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Osman Ćatić uputio je predsjedniku Centralne izborne komisije BiH Ahmetu Šantiću zahtjev za izuzeće člana CIK-a Branka Petrića prilikom rješavanja zahtjeva Republičke komisije za sprovođenje referenduma za dostavu Izvoda iz Centralnog biračkog spiska.

“Imajući u vidu odredbe Izbornog zakona BiH, kojima je propisano da su članovi CIK-a BiH nezavisni i nepristrasni u radu, smatramo da je Petrić ranijim izjavama iznio politički, a ne stručni stav, te da je dodatno uznemirio javnost u BiH”, saopšteno je iz SDA.

SDA podržava zahtjev za Petrićevo izuzeće jer je njegovim istupom učinjena povreda Poslovnika CIK-a BiH i Izbornog zakona BiH, kao i da njegova izjava pobuđuje sumnju da je sposoban da u ovom predmetu djeluje nepristrasno.

CIK BiH će se početkom naredne sedmice izjasniti o zahtjevima Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

Član CIK-a Branko Petrić zatražio je u okviru rasprave o dnevnom redu jučerašnje sjednice da u dnevni red bude uvršten zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma za dostavljanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska za potrebe sprovođenja referenduma. On je podsjetio da je zahtjev stigao prije 10 dana i istakao da nema razloga da to ne bude stavljeno na dnevni red.

Petrić je izrazio nadu da neodlučivanje o navedenom zahtjevu nije zbog straha članova CIK-a od dobijenih prijetnji sa najvišeg mjesta ili iščekivanja eventualnih rješenja izvan ove institucije.

“To je najveći udar na nezavisnost CIK-a, o čemu se do sada niko nije oglasio – ni ambasade, ni institucije ni mediji”, konstatovao je Petrić, i aludirao na upozorenje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića upućeno članovima CIK-a i opštinskih izbornih komisija da bi eventualno ustupanje biračkih spiskova vlastima Srpske u svrhu organizovanja referenduma predstavljalo krivično djelo.

SRNA