Legendarni holandski fudbaler, a sada skaut slavnog Ajaksa Mark Overmars “bacio je oko” na najboljeg strijelca BHT Premijer lige BiH i Krupe Elvira Koljića, koji je igrama na početku sezone zaludio pola Evrope.

Iza nas je tek šest kola bh. elite, u kojima je mladi napadač postigao čak sedam pogodaka i na noge digao mnoge slavne klubove, koji su, kako saznajemo, već kontaktirali čelnike Banjalučana.

Uz slavni klub iz Amsterdama, za njega je zainteresovan slavni trio iz Belgije – Anderleht, Genk i Standard.

Kako saznajemo, za 21-godišnjeg napadača rođenog u Valjadolidu na adresu kluba iz Krupe na Vrbasu već je bila stigla jedna ponuda iz fudbalske agencije iz Srbije teška 400.000 evra, ali je odbijena bez mnogo razmišljanja. Navodno bi u narednim danima neko od čelnika kluba trebalo da obavi razgovor s Overmarsom, legendarnim holandskim fudbalerom, i nakon toga će biti poznato koliko je Ajaks spreman da izdvoji za talentovanog napadača.

Da je na noge podigao pola Evrope dovoljno govori podatak da ponude i interesovanja stižu s raznih strana, pa i iz Turske (fudbalska agencija i Konjaspor) i Slovenije (Koper).

“Postoji interesovanje za nekoliko naših igrača, a zbog Koljića imamo pozive sa svih strana. Odlično je počeo sezonu, što nije prošlo nezapaženo kod vrhunskih klubova. Velike su šanse da karijeru nastavi u nekoj od jakih evropskih liga”, kazao nam je izvor iz kluba kojem je ovo debitantska sezone u bh. eliti.

Da u Krupi imaju odlične mlade igrače koji karijere mogu da nastave u mnogo bogatijim klubovima i jakim ligama govori i to da su za njih i prije početka prvenstva bili zainteresovani i iz Mančester Sitija, čija delegacija je bila u Krupi na Vrbasu na meču protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja na otvaranju prvenstva.

Bez obzira na sve, Koljić bi trebalo da nosi dres Krupe barem do zime i ukoliko nastavi ovim ritmom velike su šanse da ugrozi rekord Premijer lige BiH. Najbolji strijelac u bh. eliti svih vremena je Emir Obuća, koji je u prvoj sezoni zajedničkog takmičenja (2002/2003) kao član Sarajeva u 38 kola prvenstva postigao 24 pogotka. Još samo dva igrača stigla su do cifre od 20 golova i to Alen Škoro (Sarajevo, 2003/2004) i Emir Hadžić (Sarajevo, 2012/2013).

Koljić već ima sedam, a odigrano je tek šest kola. Ukupno će ove sezone biti odigrana 32 kola, i to 22 u regularnom dijelu i 10 u Ligi za prvaka ili Ligi za opstanak. Ukoliko čelnici kluba iz Banjaluke uspiju da odole ponudama bogatih klubova, sigurno je da će rekord Obuće biti na velikom ispitu. Prema nekim informacijama, Koljić bi uskoro mogao da potpiše za neki od navedenih klubova, ali bi ostao na pozajmici u Krupi do kraja BHT Premijer lige.

Iako će po svemu sudeći moći da bira gdje će nastaviti karijeru, za njega nije bilo mjesta u mladoj reprezentaciji BiH. Darko Nestorović, selektor “zmajića”, nije ga uvrstio na spisak za mečeve s Norveškom i Švajcarskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. Koljić je već napunio 21 godinu i još veoma kratko ima pravo da nastupi u dresu mlade selekcije BiH, a iako je i sam svjestan toga Nestorović je za “Nezavisne” nedavno izjavio:

“Koljić pokazuje da se radi o kvalitetnom igraču i zasad se nalazi na širem spisku. Očekujem da će nastaviti golgeterski niz, te tako u narednom periodu izboriti poziv. U ovom trenutku ispred njega je par igrača, prije svih Riad Bajić.”

NN