Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da na današnjoj sednici ne razmatra zahtev za ustupanje biračkih spiskova za potrebe sprovođenja referenduma o Danu Republike, predstavlja opstrukciju, čime ovo telo pokazuje da je u direktnoj funkciji Bakira Izetbegovića.

– CIK je tehničko telo i morao je da, na zahtev ovlaštenih organa – Narodne skupštine Srpske i Komisije za sprovođenje referenduma, stavi na raspolaganje spiskove. Sve drugo je opstrukcija – rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

 Predsednik Srpske ukazuje da očigledno postoji sinhronizacija nekih faktora u smislu da Izetbegović pokrene pitanje pred Ustavnim sudom BiH, čiji je predsednik doskorašnji potpredsednik SDA i koji može da donese određenu odluku, nakon čega će CIK reći da nema razloga da dostavi biračke spiskove.

– CIK je bio dužan da već dostavi ažurirane spiskove. To nije telo koje se bavi politikom i koje bi moglo na političke zahteve da reaguje na ovaj način – rekao je Dodik.

On je istakao da CIK ovako pokazuje da je u direktnoj funkciji Bakira Izetbegovića i muslimanske strane u BiH.

– To je ona strana koja pokušava da instrumentalizacijom i politizacijom Ustavnog suda, kao i Suda i Tužilaštva BiH, kao što smo mogli da vidimo u slučaju imovine na Han Pijesku, pokušava da sprovede nasilje – rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ovo podseća na vreme Otomanske imperije i princip – kadija te tuži, kadija ti sudi.

Predsednik Srpske je ocenio da je ono što rade stranci u BiH najviše u funkciji stvaranja atmosfere za terorističke aktivnosti koje bi sprovodile radikale grupe.

– Meni su čak neki ambasadori govorili da bi mi ovih dana i godina trebali da ćutimo da ih ne bi izazivali. Verovatno je to politika na Zapadu, pa smo videli šta se dešava. U svakom slučaju naša borba za naša prava ne sme da prestane pred bilo kakvom opasnošću, pa ni pred nekim takvim mogućim, ne daj Bože, scenarijima – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nije za nasilje, sukobe i rat, ali da će se braniti.

Dodik je naveo da se razmatra pitanje alternativnog plana za sprovođenje referenduma o Danu Republike.

– Izaći ćemo 25. septembra na referendum. Pozivam ljude da prate upute Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike i da prihvate način na koji mi to radimo – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kako se ponašaju lokalne zajednice u Srpskoj prema referendumu, odnosno načelnici koji su članovi SDS, Dodik je rekao da je SDS bio potpisnik inicijative za sprovođenje referenduma i da su predstavnici te stranke glasali za takvu odluku.

Dodik kaže da je samo čuo da je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković “pokušao da kaže da neće”.

– Verovatno ćemo se time baviti kasnije, ali ćemo se sigurno baviti. Više nikada niko u Republici Srpskoj neće biti u mogućnosti da ne poštuje organe vlasti Srpske, zvao se on i Ćamil Duraković. Naći ćemo instrumente za tu vrstu priče – rekao je Dodik.

On je istakao da više neće moći da se desi da neko neće da poštuje odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

– To ćemo, verovatno, u vremenu koje dolazi proglasiti krivičnim delom – rekao je Dodik.

Nije se odustalo od prodaje RŽR “Ljubija”

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da se nije odustalo od prodaje Rudnika železne rude /RŽR/ “Ljubija”, već da su u toku procedure i gleda se šta je najbolje za Srpsku.

– Mi sada moramo da vidimo šta je najbolje za Republiku Srpsku, ne samo da dobije novac, već i da očuva radna mesta i značaj takve vrste proizvodnje u region – rekao je Dodik.

On je naveo da postoje dva zainteresovana subjekta, jedan koji je već prisutan u jednom delu imovine, i drugi koji od početka želi da uđe u taj posao.

SRNA