Centralna izborna komisija i Ustavni sud BiH očito su povezani, rekao je predsjednik Srpske, Milorad Dodik , a povezuje ih ono što ne bi trebalo – politička partija koja se zove SDA.

To pokazuju, kaže Dodik, kadrovi koji su do juče bili visoki funkcioneri SDA, a sada odlučuju u ime bh institucija da li Srpska ima pravo na referendum.

Dok zvaničnici Srpske ponavljaju da se demokratsko pravo izjašnjavanja o Danu Republike građanima Srpske ne može i ne smije oduzeti, u najvećoj opozicionoj stranci su povukli ručnu.

Ni pokušaj visokog predstavnika da iskoristi međunarodnu zajednicu u sprečavanju referenduma, ni apelacije bošnjačkih funkcionera, ni posljednji pokušaj CIKa da opstruiše referendum, po svemu sudeći, nisu bili dovoljan razlog da stanu u odbranu onoga što su potpisali i za šta su glasali u Narodnoj skupštini.

CIK je bio dužan da već dostavi spiskove birača, da bi se referendum u Srpskoj mogao održati, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Umjesto toga podlegli su pritisku Bošnjaka, smatra Dodik, i rade ono što nije njihov posao – ispunjavaju političke zahtjeve.

– Očigledno da se radi o tom da postoji sinhronizacija između raznih faktora u smislu Bakira Izetbegovića da pokrene pitanje pred Ustavnim sudom, a pošto je predsjednik Ustavnog suda doskorašnji potpredsjednik SDA i koji može da donese određenu odluku, očekivati je da će se takva odluka i donijeti, a da će CIK nakon toga reći da nemaju razloga da daju spiskove, naglasio je Dodik.

Da se u BiH očito vrši pritisak na pravosuđe sigurna je i premijerka, Željka Cvijanović. Referendum, kaže premijerka, ne postavlja pitanje funkcionisanja ni Ustavnog suda ni ponašanja Bakira Izetbegovića.

U SDS-u i danas vrte od ranije poznatu priču.

Nisu protiv referenduma, ali im smeta datum. Predsjednik najveće opozicione stranke u Srpskoj ponovio je ono što je nedavno rekao i Fahrudin Radončić, da je referedum predizborna kampanja Milorada Dodika.

Da li su u SDS-u odustali od onoga za šta su glasali u Narodnoj skupštini, Bosić nije želio da objasni, niti da komentariše posljednje aktivnosti visokog predstavnika i svojih koalicionih kolega u Parlamentu, Safeta Softića i Šefika Džaferovića. Staša Košarac, SNSD-ov parlamentarac na nivou BiH, smatra da je ovaj dvojac zloupotrebio položaj, podnoseći apelaciju Ustavnom sudu BiH da spriječi referendum u Srpskoj.

RTRS