Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, priča gluposti, rekao je Sadik Ahmetović, poslanik SDA u Parlamentu BiH.

“Zaista je teško povjerovati kako član Predsjedništva može ovakvu glupost kazati. Bakir Izetbegović je podnio apelaciju da zaštiti državu BiH, što mu je i ustavna i ljudska obaveza”, rekao je Ahmetović za Vijesti.ba odgovarajući na pitanje da je Ivanić rekao, nakon što je njegov kolega iz Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa referendumom od Danu RS, da Izetbegović već računa na podršku dvoje sudija Ustavnog suda, jer su bivši visoki funkcioneri SDA, te da se nada da će ambijent koji je stvoren upozoriti ovaj put međunarodne sudije da ne podlegnu pritisku, dodavši da bi se vrlo lako moglo desiti da Izetbegović u svemu ovome izgubi.

Ahmetović je dodao da bi Ivanić trebao da ima isti odnos kao i Izetbegović, jer je to i njegova ustavna obaveza, da štiti zemlju na čijem je čelu.

“On nažalost poziva visokog predstavnika Valentina Incka da to ne učini, jer će navodno učiniti uslugu Miloradu Dodiku, predsjedniku RS. Ovdje se radi o zaštiti države, a koliko će biti jak Dodik to uveliko zavisi od politike Ivanića. Nikako od Incka i njegovih odluka”, kategoričan je Ahmetović.

Uvjeren je, kako kaže, da država BiH neće izgubiti.

“I devedesetih su oklijevali neki iz EU, koji traže dodatne konsultacije, a mi smo našu domovinu sačuvali. Ona će i ovog puta pobijediti, jer ona nije ni protiv koga, ona je za sve nas. Nadam se da to znaju oni koji donose odluke po ovoj apelaciji, a član Predsjedništva možda shvati da je ovo njegova država, ma koliko god on zbog tog bio nervozan”, zaključio je Ahmetović.

Referendum o Danu RS zakazan je 25.septembra.

Vijesti.ba