Tužilaštvu Haškog tribunala:

Zato što je sa dvojicom svojih sinova Milićem Vujadinovićem i Vulićem Vujadinovićem osnovao paravojnu hajdučku formaciju, koja je godinama terorisala i ubijala Turke iz Lijevna grada i okoline.

Zato što je na okomitoj litici koja se izdiže iznad Livna, a iz čijeg podnožja izvire rijeka Duman, bez građevinske dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa, od kamena sazidao kulu Starog Vujadina, čime je počinio krivično djelo divlje gradnje.

Zato što je kulu sazidao na takvom mjestu da je bilo dovoljno da se nagne kroz prozor pa da (kao iz avaksa ili satelita) vidi šta se zbiva u svakom turskom dvorištu, zbog čega mlade Turkinje ni u vrijeme najvećih ljetnjih vrućina nisu mogle da se raskomote i gole sunčaju ispred svojih kuća. Pa su jadnice morale da biraju: ili da na sunčanje putuju čak u Makarsku i Baške vode i izlažu se velikim finansijskim troškovima ili da ostanu “kao snijeg bijele”.

Zato što je, kao i njegov komšija iz Duvna Mijat Tomić, masovno kršio ljudska prava mladih Turkinja. I to sa takvom vještinom i strašću da su se cure iz Livna koje su bile otete od njegove paravojne formacije, pa (nakon nekoliko noći provedenih sa Vujadinom i njegovim sinovima ) oslobođene, kasnije same noću iskradale iz grada i penjale u kulu na provod, od čega je među Turkinjama u Livnu nastala čuvena narodna izreka “bez Vujadina starca nema udarca”.

Zato što je bez dozvole turskih vlasti u Livnu otvorio prvu školu letenja i prvu školu plivanja. Naime, kad god bi Turci iz Livna skupili dovoljno kuraži da napadnu na njegovu kulu, Stari Vujadin i njegovi sinovi su trećinu Turaka ubijali, trećinu zarobljavali i upućivali na društveno koristan rad, a trećinu sa litice visoke 200 metara bez padobrana bacali u hladni Duman. Dajući im tako istovremeno časove letenja i plivanja.

Zato što je kada su ga Turci zarobili, sveli u Livno i metnuli na strašne muke, lomeći mu noge i ruke i vadeći oči, jer nije htio da oda imena svojih jataka, na zahtjev turskog paše: “Odaji se, ‘ajdučko koljeno”, prkosno odgovorio:”Vala neću, vjero nekrštena” čime je povrijedio pašina vjerska osjećanja.

Zato što se, nakon što su ga pripadnici hajdučkih paravojnih formacija oslobodili iz livanjske tamnice i izveli u šume na padinama Cincera, prihvatio gusala i preko tog sredstva javnog informisanja do kraja života u lošem svijetlu prikazivao društveno-političke prilike u turskom carstvu, čime je počinio krivično dijelo širenja neprijateljske propagande iz člana 133. Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Press