Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je Srni da predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović ne može sam u ime institucije Predsjedništva pokretati pitanja ustavnosti, pa tako ni u slučaju odluke o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske.
“Instituciju mogu predstavljati samo sva tri člana Predsjedništva ili Savjet ministara u cjelini, a oni ovim povodom nisu imali nikakav stav”, istakao je Ivanić.

Ivanić je rekao da Izetbegović može pokretati pitanja ustavnosti koja smatra bitnim, iako je u ovom konkretnom slučaju Ustavni sud Republike Srpske već rekao da nema smetnje što se Ustava tiče, ali ne može pokretati pitanja i to predstavljati kao sukob između institucija BiH i entitetskih institucija jer on ne predstavlja institucije BiH.

On je ocijenio da je sve što se događa povodom referenduma postalo potpuno besmisleno i da proizvodi ogromnu tenziju.

“Rekao bih da su potezi koje Izetbegović vuče najbolja reklama za potrebu organizovanja referenduma”, rekao je Ivanić i dodao da bošnjački član Predsjedništva svojim potezima podiže jedinstvo srpskog naroda, što će doprinijeti davanju još većeg značaja referendumu nego što bi ga bez njegovih poteza bilo.

Prema Ivanićevim riječima, biće zanimljivo vidjeti kako će se Ustavni sud BiH, u kojem su i dva člana SDA, reagovati na Izetbegovićevu apelaciju i zahtjev za donošenje privremene mjere obustavljanja primjene odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda BiH po njegovom zahtjevu.

“Uvjeren sam da Izetbegović već računa na svoja dva člana kao one koji će ga podržati, jer kao bivši visoki funkcioneri SDA sumnjam da će biti u stanju da kažu drugačiji pogled”, ocijenio je Ivanić.

On je izrazio nadu da će ambijent koji je stvoren upozoriti ovaj put međunarodne sudije da ne podlegnu pritisku.

“Moglo bi se vrlo lako desiti da Izetbegović u svemu ovome izgubi”, zaključio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Izetbegović je u svojstvu člana Predsjedništva Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju referenduma koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 15. jula.

Od Ustavnog suda Izetbegović traži da stavi van snage odluku Narodne skupštine, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj njenoj odluci.

On je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda BiH po njegovom zahtjevu.

SRNA