Mnogi strani državljani, mudžahedini, dovedeni su u ratu u BiH kako bi ratovali na strani tzv. ABiH.

Mislilo se da će otići nakon rata. Ostali su i nastavili i u miru ratovati, nekim drugim sredstvima. Godinama su nametali svoje vjerske i druge običaje koji se nikada nisu praktikovali u BiH. Dvije decenije nakon rata značajno su promijenili sliku o BiH.

Nekako sumnjivo, potiho kao mudžahedini u ratu, tako sada u miru u BiH stižu neki drugi strani državljani. Namjere su im slične. Kupiti zemljište i (ne)legalno ostati. Plan je, kako tvrde neki, naseliti 500 hiljada Arapa u BiH. Danas su oni glavni kupci nekretnina u Sarajevu i drugim gradovima, a nekoliko investitora za njih gradi milijarde evra vrijedna naselja.

U Sarajevu su najveće i najprepoznatljivije građevine upravo arapska zdanja. Idući mjesec postavljaju kamen temeljac za novo naselje na Bjelašnici kod Sarajeva, vrijedno više od dvije milijarde evra. Na Ilidži kod Sarajeva su čak bez tendera Kuvajćanima prodali atraktivno zemljište uz poznato izletište Vrelo Bosne.

Krši se zakon koji ne dopušta prodaju nekretnina državljanima zemalja koje ne daju isto pravo bh. građanima. Kuvajt, Bahrein i UAE su upravo takve zemlje. Bošnjačka politika tu pojavu pravda privlačenjem stranih turista i investitora, skrivajući kako su upravo pravo na dugoročni boravak u BiH, osnivanje fiktivnih firmi i kupovina nekretnina put za sticanje bh. državljanstva.Baš kao što su to nekada ostvarili mnogi mudžahedini.

Zbog svega toga, treba voditi računa o posljedicama promjena demografske strukture za ukupne odnose u BiH. Prvi poslijeratni popis pokazao je koliko je taj unutrašnji omjer brojnosti naroda i vjeroispovijesti važan za stabilnost BiH.

Ako se nastavi naseljavanje državljana arapskih zemalja u BiH, taj omjer biće narušen. Na sljedećem popisu bi Arapa moglo biti više nego Hrvata pa i Srba. Nakon toga bi oni mogli tražiti konstitutivnost i učestvovanje u vlasti. BiH svakim danom sve je manje slična onome što je nekada bila. Na njenim ulicama sve je više neobično odjevenih stranaca.

Domaće stanovništvo, nakon arapskih brojeva, uči i arapsko pismo. Koliko god šeici BiH činili bogatijom, toliko je ona kulturološki siromašnija i opasnija. Nelegalno naseljavanje Arapa je zapravo svojevrsna agresija na BiH. I osvajanje teritorija. Kupovinu i naseljavanje zemlje doživljavaju prijetnjom posebno oni kojima novi stanari nisu “braća”.

Zato moraju konačno odgovarati ideolozi nelegalnog planskog naseljavanja stranih državljana i u ratu i miru. Јer, ono na koncu za cilj ima plansko iseljavanje domaćeg stanovništva. Hrvati i Srbi već Arapima masovno prodaju zemljište. I odlaze. BiH dobija nove stanare. Egzotične kulture “Bliskog istoka” i čudne politike “Divljeg zapada” BiH svakim danom čine sve više nepoželjnim mjestom za život njezinih domicilnih stanovnika.

Večernji list