Svi nesporazumi koji egzistiraju u BiH plod su politike Bakira Izetbegovića i njegovih istomišljenikaPiše: Milorad GUTALJ

ZVORNIK, 23. AVGUSTA /SRNA/ – Raspisivanjem referenduma o Danu Republike Srpske, rukovodstvo i građani Republike Srpske potvrđuju istorijsku i političku zrelost, dok bošnjačka politička elita, osporavanjem izjašnjavanja, pokušava da stvori dominaciju na teritoriji koju ne kontrolše.

Što prije bošnjačka politička elita shvati da ne bi trebalo da se miješa u politička, ekonomska i druga pitanja u Republici Srpskoj, prije će doprinijeti normalizaciji odnosa između naroda u BiH.

Da bošnjački politički krugovi, predvođeni Bakirom Izetbegovićem, ne žele da vide realnost pokazuje i Izetbegovićeva najava da će Ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske.

Izetbegović je svjestan da je apelacijom Ustavnom sudu o Danu Republike Srpske uvrijedio ogromnu većinu stanovnika Srpske, jer je pokušao da srpskom narodu oduzme suverenitet, da ga ponizi i pokaže da je on autoritet kojem bi trebalo svi da se klanjaju.

On ima samo jedan cilj, a to je da Bošnjaci iz političkog Sarajeva sami odlučuju o tome kako bi trebalo da izgleda BiH. Drugim riječima, svi koji žive i u Republici Srpskoj i u zapadnoj Hercegovini i većinski hrvatskim kantonima moraju pod Izetbegovićev barjak.

Upravo, svi nesporazumi koji egzistiraju u BiH plod su politike Bakira Izetbegovića i njegovih istomišljenika.

Izetbegović čak poziva delagate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu Federacije BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske da formiraju zajednički “patriotski front” koji će zaustaviti, navodno, avanturističko, protivustavno i protivzakonito djelovanje u Republici Srpskoj…

Umjesto da se izvini srpskom narodu i Republici Srpskoj i stavi do znanja Ustavnom sudu BiH da je ranije podnesena apelacija pravno neutemeljena, Izetbegović je tražio od srpskih poslanika da mu pomognu u svom planu pobošnjavanja BiH!?

Izetbegovićeva tvrdnja da “dio vlasti” u Republici Srpskoj djeluje protivzakonito odgovara njegovoj političkoj “zrelosti” u kojoj zaobilazi činjenicu da su sve srpske parlamentarne političke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržale raspisivanje referenduma.

U svom pohodu bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA traži pomoć od OHR-a i predstavnika međunarodne zajednice i poziva ih da stanu na stranu Bošnjaka i zaustave ono što više nije moguće zaustaviti – održavanje referenduma u Srpskoj.

Republika Srpska sa ovakvim pravcem koji “trasira” Izetbegović, svakim danom gubi i vrijeme i novac, jer u stalnoj odbrani od “nasrtaja” iz Sarajeva ne može da posveti dovoljno pažnje razvojnim, ekonomskim, socijalnim i drugim prioritetnim pitanjima.

SRNA