S vremena na vrijeme gotovo svi iskusimo užasne snove, zbog kojih se probudimo znojni, prestravljeni, uplakani, a ponekad čak pokušavamo doći do daha jer su nas noćne more doslovno gušile.

Padanje, utapanje, bježanje, zastrašujući predmeti, životinje, kao i ljudi s užasnim ličnostima su česta pojava u snovima većine ljudi.

Šta su noćne more?

Noćne more ili košmari su realni snovi koji nas zbog svog uznemirujućeg sadržaja često probude iz dubokog sna. To su neprijatni snovi koji izazivaju jake negativne emocije u mozgu, kao što su strah, horor, očaj, anksioznost i tuga.

Noćne more imaju tendenciju da se javljaju najčešće tokom REM faze spavanja, faze u kojoj najčešće sanjamo. Upravo zbog REM faze, koja napreduje kroz noć, noćne more se najčešće javljaju u jutarnjim satima.

Psihoterapeut Džefri Sumber, koji je studirao globalnu mitologiju snova na Harvard univerzitetu, kao i Jungovo tumačenje snova u Jung institutu u Cirihu, to je objasnio ovako.

Noćne more sugeršu na potrebu da se pozabavimo nečim što u nama izaziva strah. One takođe mogu biti način da se oslobodite tih strahova, ovisno o tome kako ćete reagovati na san.

Ako imate užasnu noćnu moru i pokušavate je zaboraviti čim se probudite, velike su šanse da će se one opet ponoviti. Noćne more uglavnom nastaju iz prošlih događaja, što znači da one nisu znakovi da će se nešto loše desiti u budućnosti.

Noćne more i postoje da bi nas uzdrmale, da bi nas natjerale da se suočimo sa strahom u njegovom korijenu, da bismo se obračunali s tjeskobom ili da jednostavno potražimo pomoć, ukoliko sami ne možemo riješiti problem.

Noćne more su prirodna reakcija na strah i tjeskobu. One su poziv na akciju. Zapitajte se – čega se bojim, šta ovaj san govori o meni u ovom trenutku, šta mogu učiniti kako bih saznao/la više o strahu koji mi ova noćna mora otkriva?

Šta uzrokuje noćne more?

Noćne more su često spontane. No, one takođe mogu biti uzrokovane različitim faktorima, kao što su određeni poremećaji kojih vjerovatno nismo ni svijesni.

Postoji niz fizičkih, kao i psiholoških faktora koji pokreću noćne more. Najmoćniji od svih je stres, koji nam jednako šteti i fizički i psihički i kada smo budni i kada spavamo. Osjećaj neuspjeha, bježanje, kao i snovi u kojima ste zarobljeni često se tumače kao noćne more uzrokovane upravo stresom. Spavanje u skučenim i tamnim mjestima može uzrokovati da sanjate da se utapate ili da se gušite.

Anksioznost i stres

Često se javljaju kao rezultat traumatskog događaja, operacije ili bolesti, gubitka voljene osobe, patnje, svjedočenja napadu ili nesreći, preopterećenosti poslom, finansijskim problemima, razvodom i sličnim događajima.

*Veoma začinjena hrana

Nije dobro jesti velike obroke prije spavanja, ali ni začinjenu hranu, jer se tijelo ne može u potpunosti opustiti zbog rada probavnog sistema.

*Alkohol

Alkohol će vam pomoći da zaspite u kratkom roku, ali može uzrokovati prerano buđenje i noćne more.

*Lijekovi

Antidepresivi, barbiturati i narkotici mogu izazvati noćne more.

*Bolest

Groznica, grip, kao i druge razne bolesti najčešće uzrokuju noćne more.

Noćne more nisu veliki problem, ali ako su učestale obratite se doktoru kako bi procijenio treba li vam pomoć ili ne. Naime, noćne more su najčešće posljedica stresa i anksioznosti.

Najčešće noćne more i njihovo značenje

1. Izdaja voljene osobe

– U pravilu, to nema veze sa stvarnom prevarom. Vjerovatno je znak da se osjećate napušteni, neshvaćeni i otuđeni od porodice ili nekoga ko vam je inače blizak.

2. Umiranje

– Snovi u kojima umirete mogu biti česti, ali ne treba da strahujete: snovi o smrti upućuju na to da završava jedna faza života i otvara prostor za nove početke. Sanjate li grob ili grobnicu, to je odraz straha da je dio vas prestao postojati.

3. Nespremni za ispit

– To je jedan od najčešćih snova, a stručnjaci ga povezuju sa stresom i tjeskobom zbog neuspjeha koje imate iza sebe ili u tome što žalite zbog neke situacije u životu u kojoj se niste pokazali na visini zadatka.

4. Zarobljenost ili paraliza

– Ako sanjate da ste zarobljeni i da se ne možete kretati, to bi moglo imati veze s osjećajem da ste zarobljeni ili u vezi ili na poslu. U snu je čest osjećaj da se ne možete pomaknuti i da ne možete disati.

5. Izgubljeni ste ili tražite nešto

– To je čest san kad patimo, osjećamo se tjeskobno, zbunjeno ili frustrirano. Može biti povezan i s novom situacijom u životu, u kojoj krećemo ispočetka: novi posao na kojem tek učimo ili novo susjedstvo.

6. Padanje

– Gubitak ravnoteže ili klizanje mogu imati čisto fizički uzrok: pad krvnog pritiska ili problem s tekućinom u uhu. Podsvjesno, može biti znak straha od gubitka kontrole ili ravnoteže u životu.

7. Proganjanje

–  Frojd je vjerovao da ti snovi predstavljaju seksualne strahove, no moderna tumačenja idu za tim da se iza toga krije nesigurnost.

NN