Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

“Već više godina otkako obavljate aktuelnu funkciju nemate nepristrasan i izbalansiran stav prema entitetima i narodima u Bosni i Hercegovini. Objektivna analiza vaših javnih nastupa samo u zadnjih godinu dana jasno ukazuje da se, na žalost, prema Republici Srpskoj odnosite izrazito negativno, bez objektivnih razloga ili povoda.

Bez želje da Vas uvrijedim, a apelujući da sami uradite navedenu analizu, moram Vam reći da je u Republici Srpskoj percepcija da se ponašate kao okupacioni upravnik čije metode isključuju razgovore i usaglašavanje, a forsiraju dezavuisanje, prijetnje i ucjene prema Republici Srpskoj, odnosno Srbima kao konstututivnom i jednakopravnom narodu u BiH.

Niste primjetili da u Republici Srpskoj, prema zvaničnim izvještajima, ima najmanji broj incidenata sa pozicije izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i da je taj procenat ispod evropskog. Takođe, niste ni jednom obratili pažnju na islamske ekstremističke i slične organizacije i njihove poteze i djelovanje koje je, uglavnom, usmjereno protiv hrišćanskog i drugog demokratski i evropski orijentisanog stanovništva. Vaše ćutanje o toj najvećoj bezbjedonosnoj prijetnji miru i stabilnosti je više nego upadljivo.

Povod ovog pisma je progresija Vašeg negativnog stava prema Republici Srpskoj oličena u hajci na pravo na referendum čija posljedica može biti i skorašnje paljenje pravoslavne crkve u Sarajevu, ali i mnogi raniji incidenti, čiji počinioci mogu pomisliti da je svaki potez protiv srpskog naroda opravdan, jer korespondira sa horskom satanizacijom u kojoj se, na žalost, Vaš glas dobro raspoznaje.

Kako god Vi razumjeli moje obraćanje, ono je zasnovano na dobrim namjerama i objektivnoj analizi vaših dostupnih izjava, ali i na osjećaju svih nas u Republici Srpskoj da ste postali promoter stavova gosp. Bakira Izetbegovića sa ciljem skrnavljenja i uništavanja Republike Srpske. To je, na žalost, potpuno suprotno demokratskim i evropskim vrijednostima, a i odredbama Povelje Ujedinjenih nacija i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, gdje je demokratsko izjašnjavanje ugaoni kamen prava svakog pojedinca i naroda.

Istorijsko pamćenje srpskog naroda na ovim prostorima prepoznaje satanizaciju i pripremu lomače, jer smo to dobro osjetili u prethodna dva svjetska rata, a zbog čega smo i stvorili Republiku Srpsku kao zaštitu od namjera i težnji za našim uništenjem koje više nisu ni prikrivene”., navedeno je u pismu potpredsjednika NSRS Nenada Stevandića.

RTRS