Svjedočenjem Milenka Gligorića, ratnog direktora dobojskog radija i bivšeg člana SDS-a, pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću.

Optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Doboja.

Јedan od ključnih svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu “Andrija Bjelošević i drugi” je gradonačelnik Doboja Obren Petrović. Pred Tužilaštvom BiH, za ratne zločine u tom gradu optužio je tadašnje funkcionere i prve ljude SDS-a. Na spisku svjedoka je i PDP-ov Tihomir Gligorić.

Nasilno preuzimanje vlasti, protjerivanje muslimana i Hrvata, prećutno odobravanje ratnih zločina u Doboju – za ovo je Obren Petrović optužio Andriju Bjeloševića, Borislava Paravca, Milana Ninkovića i Milana Savića.

Stranačkim kolegama, bez čijeg znanja, kaže, ništa nije moglo biti urađeno, na dušu stavlja: silovanja, mučenja i ubistva.

“U vezi s pitanjem da li mi je poznato da je na području Doboja u periodu nakon preuzimanja vlasti vršeno zlostavljanje civila i druga krivična djela, izjašnjavam se da mi je to poznato, a to se radilo uz dopuštenje i prećutnu saglasnost ljudi na rukovodnim pozicijama. Poznato mi je da su jednu ženu na Usori, u blizini naselja Vila silovali pripadnici Martićeve jedinice. Ovaj događaj je prijavljen u SЈB Doboj. Protiv počinilaca nisu preduzimane nikakve ozbiljnije aktivnosti u cilju njihovog procesuiranja“, rekao je Petrović.

Petrović je u iskazu tvrdio da su u momentu napada tzv. Armije BiH iz pravca Tešnja i Usore, muslimanski civili korišćeni kao živi štit.

Svjedoči i o zlostavljanju civila u hangarima Bare i Usora, i dodaje da im je krišom pomagao. Sve ovo piše u zapisniku, koji je objavila naša televizija. Šta četiri mjeseca nakon objavljivanja ima da kaže – ovo pitanje ostalo je bez odgovora, kao i naši današnji pozivi. Zato, podsjećamo na njegovu izjavu koju je dao tri mjeseca nakon iskaza u Tužilaštvu BiH.

Tada se, čini se, prisjetio da je i on u ratu bio načelnik CSB-a, pa je tvrdio da treba insistirati na individualnoj odgovornosti za ratne zločine, a ne na komandnoj.

“Ko je uradio to, da mora da odgovara. Mi imamo optužnice koje idu na komandnu odgovornost jer praktično neće niko da kaže ko je individualno to učinio“, dodaje gradonačelnik Doboja.

Iako još nije poznato kada će se Obren Petrović pojaviti u sudnici, timovi odbrane već intenzivno prikipljaju materijalne dokaze i dokumente koje će predočiti u unakrsnom ispitivanju.

“Mi se iskreno nadamo da će on biti potpuno iskren, otvoren, a će reći ono što se desilo tokom ratnih godina i da ćemo uspjeti da dobijemo jedan objektivan odnos i pristup prema onome što se desilo u Doboju i kroz iskaz Obrena Petrovića“, izjavio je Miodrag Stojanović, advokat Andrije Bjeloševića.

Strategija je dogovorena i za sutrašnjeg svjedoka Tužilaštva BiH – Milenka Gligorića. Svjedočiće o kontekstu događaja koji su prethodili , ili su se dešavali u periodu obuhvaćenom optužnicom, što je za odbranu od velikog značaja.

“Za poziciju cjelokupnih dešavanja za područje Doboja i za uzroke svega onoga što se dešavalo, a što je okarakterisano kao ratni zločin“, dodaje Stojanović.

Uloga svjedoka pripala je i Tihomiru Gligoriću. Kako nam je ranije rekao, njegov iskaz je informativni, a ne optužujući.

Dao je, kaže, informacije o tome ko je u ratu bio na kojoj funkciji, ne i pojedinosti o ratnim zločinima i to za period u kojem je bio šef Vojnog odsjeka i član Kriznog štaba u Doboju.

RTRS