Onaj ko je napisao grafite nije znao kako se piše “i” na ćirilici, a napisao je i “klat ćemo” umesto “klaćemo”

Mediji u regionu preneli su juče vest da su na Groblju Svete Ane u Osijeku ujutro osvanuli grafiti pisani na ćirilici “Ovo je Srbija” i “Klat ćemo Hrvate“, kao i četiri ćirilićna slova “S”.

Zanimljivo je, komentariše portal index.hr, da vandal koji je ispisao grafite ne zna kako se piše ćirilićno slovo “i”, koje je ostalo napisano na latinici.

Profesor lingvistike Mate Kapović dao je ovim povodom izjavu za Index:

– Gledajući politički, nema preterano smisla da bi takvu poruku napisao netko od osječkih Srba, kojih je u Osijeku jako malo (manje od hiljadu). Ovakve ekstremističke poruke mogle samo njih same i njihove bližnje dovesti u, u najmanju ruku, neugodnosti. To bi se eventualno teoretski moglo očekivati od ekstremističkih pojedinaca u nekim mjestima gde Srba ima više (poput Vukovara), no baš ne izgleda da u Hrvatskoj postoji pretnja od “četničkog ekstremizma” – premda bi mnogi na hrvatskoj desnici voljeli da je tako – rekao je Kapović. 

On tvrdi da izgleda da su grafiti u Osijeku delo desničarskih provokatora Hrvata, koji na taj način žele zaoštriti etničke podele kojima se hrane. Na to ukazuje i činjenica da su sami grafiti izvedeni nevešto: slovo “i” u “Srbija” je napisano latiničnim a ne ćiriličnim slovom, a reč “klat ćemo” je napisana hrvatskim a ne srpskim pravopisom (gde se piše “klaćemo”).

– Premda se od ekstremnih desničara s bilo koje strane uglavnom teško može očekivati poznavanje pravopisa, nije baš verovatno da bi pripadnik srpske zajednice (i to neko kome je stalo do “srpstva”) do te mere pogrešio. Stoga bih rekao da je verovatnije da je tu reč o provokaciji. Ono što je zabrinjavajuće, iako ne i neočekivano, je da je većina hrvatskih medija to naširoko razglasila i uzela zdravo za gotovo da je riječ o nekakvim “srpskim ekstremistima” – kaže Kapović za Index.

Telegraf.rs