Hrvatska vlada desno od centra nije preživjela niti pola godine, ali je i pored toga napravila veliku štetu, ocjenjuje bečki dnevnik “Standard” ukazujući i da se Zagreb sa Srbijom svađa oko bliske i starije istorije, a sa BiH oko poljoprivrede.

Posebno se odnos sa Srbijom ove godine u mnogome pogoršao, iako je već bio opterećen, dodaje list i podvlači da je glavni razlog tome je što je Hrvatska, kao članica EU, blokirala otavranje novih poglavlja.

“Iako je Zagreb ukazao na pojedine važne tačke, na primjer da je Beograd godinama vodio nacionalističku i provokativnu politiku kada se radilo o ratnim zločinima za vrijeme rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, način na koji je Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske delovalo bio je konraproduktivan”, ocjenjuje bečki list i dodaje da su se posebno Nemačka i Austrija, kao i komesar za širenje Јohanes Han uspešno zalagali da najmlađa članica EU ipak da pristanak.

“Ako bi se politika vetoa nametnula onda u jugoistočnoj Evropi, gdje treba savladati brojne terete prošlosti, zbog međusobnih blokada u budućnosti se ne bi mnogo napredovalo. Međutim sada je predizborna trka i na svakim izborima u Hrvatskoj odnos prema Srbiji igra važnu ulogu. Često se on zloupotrebljava, na primjer, kada je nedavno Srbija, nakon višemjesečnih odlaganja, ipak mogla da otvori poglavlje 23”, podvlači list.

Standard podsjeća da je Hrvatska ponovo zahtijevala da se univerzalna jurisdikcija ukine u Srbiji kada je riječ o ratnim zločinima.

Bečki list ukazuje da je tačno da se Beograd u prošlosti umiješao u slučajeve koji se ne tiču srpskih državljana, kao ni srpske terotorije.

Hrvatska, dodaje list, insistira da se poglavlje 23 ne zatvori prije nego što taj zakon ne bude promijenjen, čemu se protivi Beograd koji želi da hrvatskoj manjini u sopstvenoj državi obezbijedi bolji položaj.

“Konflikt će se nastaviti. Međutim mnogo bi se mogao poboljšati kada prođe predizborna kampanja i nova vlada dođe na vlast u Hrvatskoj, verovatno bez sadašnjeg šefa diplomatije Mire Kovača, koji važi za podstrekivača”, ocjenjuje Standard.

List podseća da bilateralni spor postoji i oko dalje prošlosti – Drugi svetski rat, koji je veoma omiljena tema, kako bi se u Hrvatskoj i Srbiji podstakle emocije.

Standard je ukazao da je ovog ljeta ponovo na dnevni red dospela tema kardinala Stepinca, koji je delovao, kako podsjeća dnevnik za vrijeme fašističke NDH.

List takođe podvlači da Hrvatska ima konflikt i sa Bosnom i Hercegovinom po pitanju trgovinskih odnosa i poljoprivrede.

Tanjug