Učenici prijedorske Osnovne škole “Petar Kočić” uzrasta od četvrtog do osmog razreda dočekali su kasno sinoć svoje vršnjake koji su doputovali sa Kosova i Metohije i smjestili ih u njihove porodice.
Pedagog škole Zoran Mršić potvrdio je da je u Prijedor stiglo 52 djece iz mjesta oko Gračanice i Kosovske Mitrovice.

“Oni su sinoć nakon dalekog puta smješteni u porodice naših učenika, a sve njih, uz besplatan smještaj i ishranu, darovaćemo prigodnim poklonima i omogućiti im da što bezbrižnije i ljepše provedu ovaj period van Kosova gdje im je sloboda kretanja ograničena, pa time i u mogućnost druženja sa vršnjacima”, rekao je Mršić.

Prema njegovim riječima, za djecu sa Kosova sutra će biti organizovan prijem kod gradonačelnika Prijedora koji im je, takođe, pripremio poklone, a potom će obići grad i njegove znamenitosti.

Za utorak, 23. avgusta, kako je rekao, planirana je posjeta bioskopu “Kozara” gdje će za djecu biti organizovana projekcija filma iz kolekcije prijedorskog Centra za prikazivanje filmova.

Mršić je dodao da će, prema programu, u četvrtak, 25. avgusta djeca sa svojim domaćinima boraviti na Kozari, gdje je predviđen obilazak ove legendarne planine i prigodan istorijski čas uz druženje.

On je naveo da su se roditelji masovno odazvali pozivu škole da ugoste mališane sa Kosova, kojima tokom sedmodnevnog boravka u Prijedoru žele pružiti gostoprimstvo u svojim domovima. Prijedor je jedan od 10 gradova i opština u Republici Srpskoj koji je ugostio najbolje osnovce sa Kosova i Metohije.

SRNA