U Prijedoru je promovisan novi broj časopisa za obrazovanje kulturu i umjetnost “Katedra” posvećen obilježavanju 100 godina od smrti velikog srpskog pisca Petra Kočića.
O liku i djelu Petra Kočića sinoć su govorili poznati banjalučki i prijedorski novinari, istoričari i profesori književnosti.

galerija-promovisan casopis katedraUrednik časopisa Branislav Kecman rekao je da je u ovom broju predstavljen Kočić koji je zadužio srpski narod nesebičnom borbom za jezik i pismo i koji je kroz priče i zapise često satirično opominjao gdje je mjesto srpskom jeziku.

Kecman je predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u čijem izdanju je izašao časopis “Katedra”.

U ovom broju “Katedre” nalazi se sedamdesetak stručnih radova o Petru Kočiću, od savremenih pisaca do pisaca iz prošlosti, kao i radova onih koji su željeli iznijeti svoj stručni stav o obrazovanju i kulturi.

Književnik i novinar Milenko Stojčić rekao je da je bilo zanimljivih priča koje su ga iznenadile novim poimanjem, vrednovanjem i tumačenjem djela i lika Petra Kočića. “Izašli smo iz kanona koga trošimo već stotinu godina”, ocijenio je Stojčić.

Prethodna dva broja “Katedre” bila su posvećena Petru Petroviću NJegošu i Branku Ćopiću.

Promocija časopisa održana je u “Galeriji `96!”, a dio je ovogodišnjeg programa prijedorskog Kulturnog ljeta.

SRNA