Migranti smješetni u gradu Valdenburg na istoku Njemačke odbijaju da rade jer su, kako kažu, gosti Angele Merkel.

Sa druge strane, gradonačelnik Valdenburga Bernd Polers optužuje azilante da su odbijanjem ponuđenih poslova zloupotrebili gostoprismtvo njemačke kancelarke.

Prema pravilima EU vezanim za migracije, migrantima nije dozvoljeno da rade, ali mogu da volontiraju. Lokalne vlasti napravile su plan volontiranja čiji je cilj da pomogne migrantima da se integrišu, ali i lokalnom stanovništu da ih brže prihvati.

Prema planu volontiranja, migranti je trebalo da rade od 18 do 20 sati za nominalnu isplatu od 20 evra. Takođe, volontere bi privatan prevoz dovozio na radna mjesta, gdje bi dobijali hranu, a potom bi ih vraćao u smještaj. Lokalna vlast potrošila je i oko 600 evra na uniforme.

Iako su u prvi mah prihvatili ovaj plan, migranti su vrlo brzo odustali od te ideje i to nakon što su saznali da je u Njemačkoj minimalna isplata po satu 8,5 evra.

– Konstantno su ponavljali da su oni gosti Angele Merkel, a da gosti ne moraju da rade. Oni misle da je minimalna satnica ono što im treba da bude isplaćeno – kaže Polers.

Gradonačelnik Valdenburga dodaje da je svjestan da bi njegove reijči mogle da zloupotrebe oni koji se protive politici otvorenih vrata Angele Merkel, ali kako kaže, morao je da progovori zbog ljudi iz lokalne zajednice koji su učestvovali u skupljanju pomoći ili dali priloge za pomoć migrantima.

Blic