Univerzitetski profesor Emil Vlajki uputio je otvoreno pismo Bošnjacima u kojem im poručuje da je Ustavni sud BiH nepravedan i neljudski i da brutalno označava stanje protektorata, kolonijalne uprave nad BiH, te da je potrebno napraviti sud bez pristrasnih stranaca.

Tvrdite da se referendumom o Danu Republike Srpske ruši ustavni poredak BiH. Moglo bi se reći – načinje, i tu ste u pravu. Konkretno, dovodi se u pitanje Ustavni sud BiH koji je neljudski, nepravedan. Do sada, sa dvojicom vaših predstavnika i trojicom stranih sudija, redovno su se preglasavala dva konstitutivna naroda po svim važnim pitanjima – Hrvati i Srbi. To nije lijepo, i da je ovaj sud vas tako diskriminisao i vi ga ne biste priznavali”, istakao je Vlajki u pismu Bošnjacima.

On je rekao da niko ne želi nestanak BiH, te da je potrebno da se svi u BiH okupe oko zajedničkih projekata, privrednih i ostalih.

“Poboljšajmo socijalnu zaštitu, dogovorimo se oko istorijskih događaja u posljednjih par decenija tako da nam djeca rastu u međusobnoj toleranciji, a ne u mržnji. Napravimo takvu atmosferu za strance da mogu, bez administrativnih teškoća, kod nas ulagati njihov kapital. Prihvatimo sve što je ljudski razumno iz Evropske unije kao dio našeg zakonodavstva, to je jedan od najboljih načina ulaska u Evropu”, naglasio je Vlajki, koji je predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde.

On je naveo da je “BiH predivna, prostrana zemlja u kojoj svi mogu imati perspektivu, budućnost i ona bi mogla da bude važan faktor stabilnosti u regionu”.

Vlajki je pozvao i da se prestane “sa pričom o genocidnom narodu i genocidnoj tvorevini, o brojčanoj nadmoći jednog naroda nad drugima, jer to ulijeva dodatnu mržnju i strah”.

“Vi tvrdite da je u Srebrenici počinjen genocid. Tu je napravljen odvratan, težak, neoprostiv zločin. Ali ja, čija je majka bila Јevrejka i čiji su baba, deda i dvije tetke nestale u nacističkim koncentracionim logorima, ne mogu priznati da je ono zločinačko što se desilo u Srebrenici bio genocid. Јer da su nacisti imali takvu koncepciju genocidnosti i da su ubijali samo muškarce, nakon rata bi najveći dio moje porodice po majci bio živ. Ustvari, od šest miliona pobijenih Јevreja, barem bi četiri miliona, nakon rata, ostalo na životu”, poručio je Vlajki u otvorenom pismu Bošnjacima.

SRNA