Izdvajanje Srebrenice iz ustavno-pravnog sistema Republike Srpske putem referenduma nije pravno moguće, izjavio je univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.

“Nekada je u Ustavu SFRЈ postojala mogućnost da jedna pogranična opština, a ne opština u dubini teritorije, raspiše referendum i izjasni se o priključivanju nekoj susjednoj republici, međutim danas tako nešto nije moguće”, objasnio je Kecmanović za “Sputnjik”.

On je ocijenio da je ideja o referendumu u Srebrenici ustvari pokušaj gradonačelnika te opštine Ćamila Durakovića da na taj način privuče simpatije Bošnjaka, jer je postalo očigledno da su šanse da ostane na toj funkciji sve manje.

“Ćamil Duraković poziva na neka pravila koja su meni nepoznata. Čak i da referendum bude raspisan, odnos nacionalne strukture stanovništva je takav da izdvajanje ne može biti izglasano”, rekao je Kecmanović.

Govoreći o referendumu o Danu Republike Srpske, Kecmanović je istakao da se njegovo raspisivanje može tumačiti kao uspjeh politike Republike Srpske i Srbije, s obzirom na to da Brisel nije imao nijednu zamjerku, pa čak ni na formulaciju pitanja na samom listiću.

Bošnjaci, sa druge strane, kako je istakao Kecmanović, dramatizuju to pitanje, baš kao i pitanje bilo kakvog drugog referenduma, pričom kako to vodi raspadu BiH.

Govoreći o ulozi visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, Kecmanović je rekao da visoki predstavnik jeste dejtonska kategorija, ali da je po tom sporazumu već odavno trebalo da ode kući.

“Problem je što on ima ogromna ovlašćenja, a ako se na to dodaju i ona donesena na zatvorenoj sjednici u Bonu tokom samozvanog savjeta za primjenu mira koji je visokom predstavniku dao pravo da može da smjenjuje izabrane političke funkcionere u BiH, on maltene ima diktatorska ovlašćenja i u mogućnosti je da uradi šta god hoće”, rekao je Kecmanović.

On ističe da se, budući da je Inckova funkcija kompromitovana, sada pojavio Ustavni sud.

“Na Ustavni sud se težište polako prebacuje, pošto je sud, kako to dolikuje, jedno neutralno tijelo i posluje po zakonu, a ustvari isto prije svega radi politički posao”, dodao je Kecmanović.

SRNA