Zbog referenduma o 9. januaru Danu Republike – bošnjački zvaničnici u Republici Srspkoj i danas traže reagovanje OHR-a i tužilaštva.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić sa kolegama iz koalicije Domovina i poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH, iz Palate Republike poručio je da očekuje sprečavanje referenduma. Prijete i najavljuju i naredne poteze.

Bez obzira na prijetnje i upozorenja – referendum će biti održan 25. septembra – odgovor je najviših zvaničnika Srpske. Predsjednik Republike Milorad Dodik ponovio je da će referendum biti održan mirno, i upitao: “Ko se igra prava i maše silom?”.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković poručuje da je Republika Srpska odlučna da ide do kraja i javno pita Visokog predstavnika, koji je izjavio da se ne treba igrati vatrom, da se izjasni o tome ko je zapalio plamen.

Direktive stranačkog šefa Bakira Izetbegovića – u Palati Republike saopštio je i Ramiz Salkić. Zašto mu smeta referendum kao demokratsko pravo? Zbog čega nisu, a imali su vremena za dogovor i Zakon o Ustavnom sudu u kome neće biti mjesta za stane sudije. Umjesto preispitivanja odluke – apel međunarodoj zajednici!

Na pitanje kada će prestati da priziva međunarodnu zajednicu, Salkić odgovara: “Јa sam prestao prizivati međunarodnu zajednicu. Јa pozivam nadležne institucije da rade svoj posao”.

OHR je davno prošlo vrijeme, odgovorio je predsjednik Republike. Bude li reakcija, biće to, kaže, upotreba grube političke sile i svrstavanje na jednu stranu.

– Referendum će biti održan 25. septembra, a tog dana naveče samo mi možete čestitati – rekao je Dodik.

Osim poziva Valentinu Incku, Sadik Ahmetović je pozvao i srpskog premijera Aleksandra Vučića, da kako kaže, iskoristi politički autoritet i dobre veze s predsjednikom Dodikom. Varnice koje bi mogle da zapale region, a koje je Vučić pominjao u susretu s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajedenom, Ahmetović je prebacio na teren Republike Srpske.

– Mislim da se ta iskra pali 25. septembra i evo prilike za Vučića da svoju iskrenost pokaže i da svojim političkim autoritetom nad Dodikom spriječi referendum u RS – rekao je Ahmetović.

Predsjednik Srpske ističe da referendum niko ne može spriječiti.

– Nikakav Bajeden to ne može spriječiti. Da je mislio na BiH, otišao bi u Sarajevo – naglašava Dodik.

Ahemtović je otišao i korak dalje. Ponovo prijetnja silom!

– Zar mislite da neće biti odgovora na rušenje države. Zar vi mislite-nema cijene za državu. To morate svi znati – kaže Ahmetović.

Predsjednik Srpske pita: “Ko se igra ovdje pravom? Ko maše silom? Јa ili Bakir?”.

Na ovakvu retoriku bošnjačkih političara i zveckanje oružjem, zvanična Banjaluka odgovara demokratijom.Predsjednica Vlade Željka Cvijanović i danas ponavlja da je referendum zakonski i nije na štetu drugih naroda.

– Imamo pravo da održimo referendum i nećemo da ispustimo iz ruku jedan tako važan instrument – kaže premijerka.

Da li će Valentin Incko udovoljiti favorizovanoj, bošnjačkoj strani, još nije izvjesno. Čeka konsenzus članica Savjeta za provođenje mira. S obzirom na stav Rusije i njenom protivljenju bilo kakvom uplitanju u unutrašnje odnose BiH – teško će ga imati.

Dok međunarodna zajednica sabira i oduzima, SNSD-ov Staša Košarac ih podsjeća da OHR nema pravo na reagovanja i zabranu održavanja referenduma, jer je upravo bivši visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling još 2007. godine uništio autoritet institucije Ustavnog suda BiH. Tada je Šiling svim bh. institucijama zabranio da provedu odluku Ustavnog suda u slučaju smijenjenih funkcionera Republike Srpske, jer nisu bile po volji međunarodne zajednice.

RTRS