U okviru prijedorskog “Kulturnog ljeta“, u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora održana je tradicionalna turistička manifestacija “34. Dragotinjske večeri“.

U ovom selu, poznatijem kao jedinoj kneževini na Balkanu, za novog seoskog kneza izabran je tridesetogodišnji Radovan Egić, koji je i najmlađi izabrani knez do sada.

Gornja Dragotinja dobila je najmlađeg kneza, Radovana Egića, koji je u pratnji kneževe garde, označio početak svog “mandata“. Kneza bira Sovjet kneževine, a prije svega mora biti ugledan domaćin, poštovan u selu. Novoizabrani knez ima i svoje obaveze.

-Redovne obaveze kneza jesu da predstavljaju selo u nekom najboljem svjetlu koje se može prikazati, da miri posvađane komšije, da poženi neženje što mislim da ću imati uspjeha, s obzirom da sam mlad i nedavno sam se i sam oženio, kaže Radovan Ergić.

Ovo prijedorsko selo zovu i “jedinom kneževinom na Balkanu“, koja ima svoju himnu, zastavu, grb, ustav, gardu i pasoš. Cilj je sačuvati tradiciju od zaborava, a ovo je vremenom preraslo i u značajnu turističku atrakaciju.

Olivera Brdar Mirković dobitnica je “Dragotinjske povelje“, a Saša Goronja priznanja “Počasni žitelj kneževine“. Ambasadorom kneževine proglašen je makedonski dirigent Petar Јosifovski, začetnik prijedorskog horskog natpjevavanja, a ovu manifestaciju podržao je Grad Prijedor.
-Mogu vam reći da mi ovo priznanje mnogo znači, a pogotovo što je jedno od značajnijih za ovaj kraj, za ovu regiju, posebno što sam ja od 2000. godine jedan od glavnih organizatora, kaže Petar Јosifovski ambasador Kneževine Gornje Dragotinje.

-Grad Prijedor podržava ovu manifestaciju, jer je ovo jedno od znamenja gradova, a Balkan je po tome poznat što ima jedinu kenževinu ovdje, kaže Milenko Đaković zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Manifestaciju su obilježili i nastupi ojkačkih i folklornih grupa.

U ovom nekada brojnom selu, danas živi svega tristotinjak mještana, a u prvi razred u septembru krenuće svega dvoje mališana.

RTRS