Ni kiša im ništa ne može. Od jutra do sutra na hiljade saboraša iz najrazličitijih krajeva sveta luduje u varošici trube. Oni ne spavaju jer im je to gubljenje vremena.

Ljubitelji limenog instrumenta sjatili su se sa svih strana u Guču, gde anarhično pozitivna atmosfera ne jenjava ni sekunde.

Truba i pivo pet dana u maksimalnim količinama – parola je svakog gosta sabora.

Niko ne haje za bilo šta drugo osim za dobar provod.

– Neka ide život, ja se ne žurim, ostaću ovde do kraja – peva Nenad iz Sombora dok im konobar prinosi nove limenke piva.

– Ako pijem vodu mogu da zarđam, zato je pivo zakon – dodaje Dragan iz Čačka koji se sa Vojvođanima sreo sinoć u Guči i kaže da rastanka nema do ponedeljka.

– Najgore nam je što ne možemo ulice da očistimo jer su stalno pune saboraša – žale se komunalci.

A gosti dolaze sa svih strana, ekipa “Blica”srela je mlade Italijane koji su prvi put ovde, ali kažu ne i poslednji.

– Najviše nam se sviđaju devojke (smeh). Iskreno, sviđaju nam se ljudi, sve je super, Srbi imaju veliku dušu – otkrio nam je jedan Italijan.

Danijela i Lukrecija Grigoraš iz Temišvara odlučile su da posete to srpsko čudo od festivala.

Zatečene su onim što su videle i doživele.

– Da li je moguće da negde postoji ovako dobra atmosfera? Od juče smo tu, ma, žao nam da sekund provedemo kući ili u spavanju. Ovo je neopisivo dobro, sledeće godine dolazimo sa čitavom ekipom – poručuju Rumunke.

Najinteresantniji gosti stigli su iz Australije.

– Ove godine smo došli prvi put i oduševljeni smo svime. Najviše nam se svidela Ceca i njen nastup – otkrili su nam oni.

Guča se seli u Belorusiju

Juče su Sabor trubača u Guči posetili beloruski ambasador Vladimir Čušev i gradonačelnik poljskog grada Lobez, Pjotr Cvikla. Beloruski ambasador predložio je, a predlog je prihvaćen, da se razvije saradnja tako da se u narednom periodu u njihovoj zemlji organizuje mini-sabor trubača, na kojem će nastupati najbolji orkestri iz Guče, a u Guči će biti organizovani dani njihove kulture.

– Slušamo istu muziku, jedemo istu hranu, vreme je da se još više zbližimo – izjavio je Vladimir Čušev.

Posluženi su im svadbarski kupus, proja i pečenje. Poljski ambasador otvorio je i takmičenje majstora trube na Stadionu.

Od doktorke Gordane Gašović saznajemo i da je u prva dva dana sabora bilo ukupno 60 intervencija. Od toga četvoro ljudi se trenutno nalazi u čačanskoj bolnici i svi su van životne opasnosti. Naime, sinoć se u mestu Grab na ulazu u Guču dogodila saobraćajna nezgoda, taksi vozilo u kome su bile tri devojke udarilo je u drvo. Tokom noći takođe je jedan mladić iz Republike Srpske zbrinut zbog ubodne rane nožem.

Šampion festivala Ekrem Mamutović

Šampion Guče za 2016. godinu je višestruko nagrađivani Ekrem Mamutović, čiji je orkestar odneo pobedu u oštroj konkurenciji 11 najboljih orkestara koji su unazad osvajali Sabor.Takmičenje za majstora trube prvi put je ustanovljeno ove godine, a pobednik je dobio novčanu nagradu od milion dinara, titulu šampiona Guče, statuu Desimira Perišića i ekskluzivno pravo da predstavlja Guču u celom svetu.

Blic