U Sanskom Mostu se obilježava 75. godišnjica od stradanja 5.500 Srba i Јevreja na Ilindan 1941. godine.

Služena je Sveta liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a parastosu na spomen groblju “Šušnjar” u Sanskom Mostu prisustvuje srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

 

Rijetki preživjeli se i danas sa tugom sjećaju kobnog Ilindana iz 1941. godine, kada su ustaše mučki ubile 5. 500 Srba i Јevreja iz Sanskog Mosta.

Naša dužnost je da nevine žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, poruka je obilježavanja 75. godišnjice stradanja na Šušnjaru.

 

Obilježavanje je počelo služenjem Svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu. Nastavljeno je parastosom i polaganjem vijenaca na spomen groblju Šušnjar u ovoj federalnoj opštni. U znak sjećanja na nevine žrtve, brojne delegacije položile su vijence. Parastosu na Šušnjaru prisustvuje i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Mladen Ivanić.

Srpski narod na ovom području istorija nije štedjela ni posljednjih godina. Prije poslednjeg rata na području opštine Sanski Most živjelo je oko 28 hiljada Srba, dok ih je danas višestruko manje.

RTRS