Za dva dana u sarajevskom Domu mladih bit će promovirana knjiga ''Naser - od Gazimestana do Haga i nazad'', autora Avde Huseinovića, koja donosi jedinstvenu životnu ispovijest ratnog komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića. (Anadolu Ajansı - İsmail DURU)

Sud BiH ukinio je sve mjere zabrane prema Naseru Oriću, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području opštine Srebrenica u julu 1992.godine.

Ovu informaciju potvrdila je za Dnevni avaz i Lejla Čović, Orićeva advokatica, koja je u više navrata tražila od Suda BiH da donese ovakvu odluku i odbaci prijedloge Tužilaštva BiH za stalnim produženjem mjera.

Odlukom Suda BiH od 28.jula ove godine, Oriću su ukinute mjere koje su podrazumijevala ograničeno kretanje na teroritoriji Federaciju i obavezno javljanje nadležnim policijskim organima jednom mjesečno.

Orić je, podsjećamo, uhapšen 10. juna prošle godune prilikom ulaska u Švajcarsku po potjernici iz Srbije, a potom mu je određen ekstradiconi pritvor u trajanju od 14 dana.

Na zahtjev bh. pravosudnih institucija izručen je BiH 26.juna prošle godine, a samo nekoliko dana kasnije i optužen za ratni zločin.

Suđenje mu je počelo krajem januara ove godine u kojem Tužilaštvo saslušava svjedoke optužbe.

RTRS